Astana ABD’nin hedefinde

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye’deki koalisyon ortakları İngiltere, Fransa, Almanya, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan temsilcileriyle görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Jeffrey, Astana’yı hedef aldı. Astana’nın Suriye’de anayasa komisyonu üyelerini belirleyemediğini savunan Amerikalı temsilci, gelinen noktada sürecin artık sona geldiğini ileri sürdü.

Türkiye’nin Suriye Anayasa Komisyonu üyeleri konusunda Rusya ve İran’ın verdiği isimleri kabul etmediğini de hatırlatan Jeffrey, Suriye’de siyasal bir çözüm için Cenevre’nin takip edilmesi gerektiğini belirtti. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Aybek Smadiyarov, ABD’nin Astana sürecinin başarısızlığa uğradığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, “Astana sürecinin misyonunun hakkını tamamen verdiğini düşünüyoruz.” dedi.

‘Menbiç’ten 50 grup ayrıldı’
Jeffrey, Türkiye ve ABD arasında çizilen Menbiç Yol Haritası gereğince bölgeyi terk etmesi gereken YPG/PYD üyelerinin bir kısmının hala Menbiç’te bulunduğu ve Türkiye’ye tehdit oluşturduğuna yönelik soruya ise bölgedeki gelişmeleri bizzat gözlemlediğini ve şu ana dek bölgeden 50 grubun ayrıldığını açıkladı.

Son Astana görüşmesi
Geçtiğimiz hafta on birinci kez gerçekleşen Astana görüşmelerinde, Türkiye, Rusya ve İran’ın İdlib’deki ateşkes ihlallerinden endişe duyduğu, ateşkesin gözlenmesi konusunda ortak çabaları artırma kararı aldığı belirtilmişti. Garantör ülkeler, Cenevre’de Anayasa Komitesinin en kısa sürede kurulması için Suriyeli tarafları destekleme konusunda da mutabık kalmıştı. Bir sonraki Astana toplantısının Şubat 2019’da yapılmasına karar verilmişti.

İdlib’de çatışmalar sürüyor
Suriye’nin İdlib kenti kırsalında cihatçı örgütler arasında çatışmalar sürüyor. El Kaide yöneticileri tarafından kurulan Ahrar’uş Şam örgütü ile El Nusra’nın öncülük ettiği Heyeti Tahrir Şam (HTŞ) arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.