ABD, Şili ve Peru’da yapılan denemelerde Oxford-AstraZeneca aşısının Covid-19’a bağlı semptomları önlenmede yüzde 79 oranında etkili olduğu duyuruldu. Şirket yaptığı açıklamada, 'kanda pıhtılaşmaya' yol açacak herhangi bir bulguya rastlanmadığını da ifade etti.

AstraZeneca aşısının ABD testleri sonuçlandı: Etki oranı yüzde 79

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oxford-AstraZeneca ortaklığı tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının ABD, Şili ve Peru testleri sonuçlandı.

Şirketten yapılan açıklamada, aşının 3'üncü faz denemelerine, çoğunluğu ABD’den olmak üzere 32 bin gönüllü katıldı. Hastaneye yatışları yüzde 100 engellemesinin yanı sıra, semptomatik vakaların önlenmesinde de yüzde 79 oranında etkili olduğu belirtildi. Ayrıca aşının 65 yaş ve üzeri hastalarda yüzde 80 oranında etkililiğe sahip olduğu vurgulandı.

AstraZeneca, bağımsız bir güvenlik komitesinin, beyindeki son derece nadir bir kan pıhtısı olan serebral venöz sinüs trombozunun (CVST) yanı sıra, bağımsız bir nöroloğun yardımıyla ABD denemesindeki kan pıhtılarının özel bir incelemesini yaptığını da söyledi.

'KAN PIHTILAŞMASINA YOL AÇMIYOR'

Londra merkezli şirket, aşının beyinde kan pıhtılaşmasına yol açmadığını söyleyerek, "En az bir doz aşı alan 21 bin 583 katılımcı arasında tromboz veya trombozla karakterize olaylarda artmış risk bulunmadığını" ifade etti.

Oxford Üniversitesi profesörü Sarah Gilbert, BBC radyosuna verdiği demeçte, ortaklar ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), onay için başvurmak üzere verileri hazırlayacak. Hazırlıkların birkaç hafta sürmesi ve ardından tam kullanıma hazır olması bekleniyor.

EMA: AŞI, GÜVENLİ VE ETKİLİ

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın da olduğu bazı Avrupa ülkelerinin, kanda pıhtılaşma gibi yan etkilere neden olduğu şüphesiyle AstraZeneca aşısının kullanımını geçici olarak durdurmasının ardından yaptığı bilimsel değerlendirmenin sonucunu açıklamıştı. EMA Direktöre Emer Cooke, "Bu aşı güvenli ve etkilidir. Aşının insanları Covid-19 hastalığından korumadaki faydaları olası risklerinden fazladır" demişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün yapılan açıklamada, "Şu anda Dünya Sağlık Örgütü, AstraZeneca aşısının faydalarının risklerinden daha ağır bastığını düşünüyor ve aşıların kullanımının devam etmesini tavsiye ediyor" ifadelerine yer verilmişti.

AB ÜLKELERİ AŞININ KULLANIMI ASKIYA ALMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde aralarında, Kuzey Kıbrıs, Fransa, Danimarka, Almanya, Hollanda, İzlanda, Lüksemburg, Portekiz, Slovenya, İrlanda, Norveç, İtalya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Letonya, Bulgaristan, Romanya, Tayland, Endonezya, Lüksemburg, İspanya ve İsveç’in de bulunduğu 20’den fazla ülke kan pıhtılaşmasına neden olduğu şüphesiyle tedbir amaçlı AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almıştı.