Almanya ve İtalya, AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğunu bildirdi.

AstraZeneca aşısının kullanımı Almanya ve İtalya'da da durduruldu

Almanya, AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurdu. Avrupa ülkeleri, aşıyı yaptıran bazı kişilerin derin ven trombozu, pulmoner emboli ve kan pıhtılaşması gibi yan etkiler yaşamasını gerekçe göstererek kullanımı askıya alıyor.

Vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını savunan AstraZeneca firması ise, Avrupa Birliği ve İngiltere'de AstraZenecca aşısı yaptıran kişilerin sayısının 17 milyonu geçtiğini, bu kişiler arasında 15 derin ven trombozu ve 22 pulmoner emboli vakası görüldüğü belirtmişti.

Öte yandan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, 3 gün önce (12 Mart) yaptığı açıklamada, Astrazeneca aşısının bazı Avrupa ülkeleri tarafından askıya almasının aceleci bir karar olduğunu ifade ederek, aşı ile reaksiyonlar arasında bir ilişki olduğuna dair hiçbir gösterge olmadığı söylemişti.

İtalya da, AstraZeneca firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AstraZeneca firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını yarın öğlene kadar askıya aldıklarını açıkladı.

ASTRAZENECA, AVRUPA´DA ASKIYA ALINIYOR

Aralarında Norveç, İzlanda, Danimarka, Hollanda, Bulgaristan, Avusturya, Estonya, Letonya, Lüksemburg, Litvanya´nın da bulunduğu Avrupa´da birçok ülke, AstraZeneca´nın kullanımını askıya alma kararı aldı. Bu ülkelere Almanya da eklendi. İngiltere´de ise aşı kullanılmaya devam ediliyor.

ASTRAZENECA: PIHTI RİSKİ YOK

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada koronavirüs aşı kaynaklı kan pıhtılaşma riskine dair kanıt olmadığını belirtildi. Açıklamada "10 milyondan fazla kayıttan oluşan güvenlik verilerimizin analizi, AstraZeneca Kovid-19 aşısı ile herhangi bir belirli yaş grubunda, cinsiyette, toplulukta veya belirli bir ülkede pulmoner emboli veya derin damar trombozu riskinde artış olduğuna dair hiçbir kanıt göstermemiştir" ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca, "Aslında, bu tür olayların gözlemlenen sayısı, genel popülasyona oranla aşılananlarda beklenenden önemli ölçüde daha düşüktür" denildi.