Astrea’nın gözyaşları düşer: Papatyalar açar

MİTOLOJİK HİKÂYESİ

Masumiyetin, adaletin ve zarafetin sembolü Zeus’un kızı Astrea, tam bir iyilik meleğiydi. Yeryüzünde ne zaman bir kötülük görse, dayanamaz ağlardı. Bir gün yüreğinin, insanların kötülüklerine daha fazla katlanamayacağına karar verdi ve babası Zeus’a “Beni bu dünyadan uzaklaştır!” diye yalvardı. Zeus, kızına kıyamadı ve mutlu olması için gökyüzüne gönderdi. İnsanları artık gökyüzünden izleyen Astrea, her gördüğü kötülüğe ağlamaya devam etti. Gözyaşları tek tek yeryüzüne döküldü. Ve her gözyaşı düştüğü yerde bir çiçeğe dönüştü. Kötülüğe inat, beyaz ve ince papatyalara…

ÇEŞİTLERİ

►Beyaz papatya,
►Sarı papatya,
►Alman papatyası,
►Dağ papatyası,
►Çayır papatyası,
►İngiliz papatyası,
►Büyük papatyası,
►Kel papatya,
►Bayağı papatya,
►Köpek papatyası,
►Adi papatya,
►Yalancı papatya,
(daha da fenalaşmadan burada duruyorum :)

BİLİMSEL ADI
Papatyagiller (Asteraceae) familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurorspermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak ad.

MÜZİKTE PAPATYA

Necdet Koyutürk’ün 5 günde bestelediği ve sözlerini yazdığı “Papatya” tangosu, 1943 yılında ilk defa Ankara Radyosu’nda Celal İnce tarafından seslendirilir. 1948’de ilk plak kaydı yapılır. Koyutürk piyanoda çalar, Şecaattin Tanyerli söyler. Yıllara meydan okuyan, çok sevilen bu şarkıyı bugün tekrar bir dinleyip, sevdiceğinizle tango yapmaya ne dersiniz?

Papatya gibisin beyaz ve ince/

Eziliyor ruhum seni görünce/

İsmin dudaklarımı yakıyor neden,

nedir bu çektiğim senin elinden?...

ŞİFASI

Rahatlamak için tercih ettiğimiz papatya çayının faydaları;

Ateşi düşürür, ağrıları keser, spazm çözer, terletir, sinirleri yatıştırır, bağırsak gazlarını giderir, vücuda rahatlık verir, boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir, bel ve baş ağrılarını geçirir ayrıca saçlara sürerek sarartmak için kullanılır. Papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunur ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilir, aman dikkat!

PAPATYA FALININ TAM SIRASI

Nisan-Eylül gibi çiçek açan, 25 cm boyunda, bir yıllık otsu bir bitki. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz veya sarı renkli çiçek var. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler var. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp,

kurutulur.

Anavatanı: Doğu Avrupa, Küçük Asya

ARASINDA PAPATYA KURUMUŞ BİR KİTAP:

Ben yine de ısrarla senin bahçende büyümek isteyen bir papatya olacağım. Çalıkuşu,

Reşat Nuri Güntekin

PAPATYALI BİR SÖZ

"Tek ihtiyacım neydi biliyor musun, bir papatya yaprağı daha."

Edip Cansever

SANATTA PAPATYA

Papatyalar pek çok sanatçının işlerinde yer verdiği çiçeklerden. Renkleri kullanmadaki ustalığı ile Kandinsky ve Picasso ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilen, 20. yüzyılın en önemli ressamlarından Henri Matisse de işte onlardan biri. 1930’larda natürmortlar ve kadın figürlerini birlikte kullanmaya başladığı dönemden “Papatyalar” eserini “Sanatta Papatya” köşem için sizler için seçtim.


KAYNAKLAR

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, Wikipedia

https://www.barisozkok.com/papatya-gibisin-beyaz-ve-ince/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Papatya

https://manifold.press/hirt-hisir-papatya

https://blog.ciceksepeti.com/sari-papatya/