Kamboçyalı hazır giyim sektöründen Puducherry’li otobüs şoförlerine, Sri Lankalı fabrika işçilerinden Tamil Nadu’daki elektrik çalışanlarına kadar dört bir yanda grev ve eylem var.

Asya'da pandeminin yükünü taşıyan işçiler: Grev, işgal, direniş

Dış Haberler Servisi

Asya ve Uzak Doğu ülkeleri haksızlığa uğrayan işçilerin bugünlerde direnişine tanık oluyor. Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'in 50 KM güneyindeki hazır giyim fabrikasında çalışan onlarca işçi üretimi durdurup kendilerini fabrikaya kapatarak nöbet tutuyor.

Mart ayından beri maaşları ödenmeyen işçiler, bu dönem inanılmaz bir borçlanma içerisine girdiklerini belirterek fabrika patronuna ödemeleri yapmaları için uyarıda bulunuyor. İşçilerden Vanna, başlarında nöbet tuttukları üretim araçları için "O makineler benim ücretim, onlar benim hayatım" diyerek haklarını elde edene kadar mücadeleye devam etmeye kararlı olduklarını vurguluyor. Ülkede 7 milyar dolarlık hazır giyim sektörü, çoğu kadın işçi olmak üzere 800 bin çalışan ile en büyük iş kollarından birini oluşturuyor.

İKRAMİYE HAKTIR

Sri Lanka'da da hazır giyim işçileri yıl sonu ikramiyelerini alabilmek için grevde. Ülkenin Negombo kentinin banliyölerinden biri olan Katunayake bölgesinde bulunan hazır giyim fabrikasında yaklaşık 2 bin işçi, patronun bu yıl pandemi nedeniyle yıl sonu ikramiyelerinin verilmeyeceğini açıklaması üzerine iş bıraktı.

14 Aralık'tan bu yana üretimi durduran işçilerin, 18 Aralık'ta fabrika önünde yaptıkları eyleme polis müdahale etse de her gün eylemleri devam ediyor.

On binlerce çiftçinin tarım yasasına karşı iki aydır nöbet eylemine devam ettiği Hindistan'da ise iki bölgede özelleştirmelere karşı iş bırakma eylemleri yapılıyor. Puducherry bölgesinde toplu taşıma çalışanları özelleştirmeye karşı otobüs seferlerini askıya aldı.

Puducherry Karayolu Taşımacılığı Şirketi (PRTC) çalışanı 200'den fazla sözleşmeli şoför ve kondüktörün 21 Aralık'ta iş durdurmasıyla başlattığı grevde, Narendra Modi hükümetinin özel işletmelere birkaç otobüs güzergahı satma kararından vazgeçmesi isteniyor. Tamil Nadu'da da elektrik dağıtım işçileri beş elektrik santralinin özelleştirmesi kararına karşı eylemlere başladı.

Tamil Nadu Elektrik Kurulu'nda çalışan yüzlerce işçi, söz konusu santrallerin özel şirketlere devredilmesi sonucu işten çıkarılacaklarını savunarak hükümeti bu kararından geri adım atmaya çağırıyor.

DÖRT SAAT PAYDOS

Yeni Zelanda'da evde bakım çalışanları şartlarının iyileştirilmesi talebiyle günde dört saat süren kısmi grev yapıyor. Auckland merkezli ev destek sağlayıcısı Lifewise tarafından istihdam edilen işçiler, şirket ile E Tu sendikası arasındaki görüşmelerin bozulmasının ardından grev kararı aldı. Yaşlılara destek sağlayan işçiler, garantili asgari çalışma saatlerinin yanı sıra hastalık izni talep ediyor. Temmuz 2019'da, yeni bir toplu iş sözleşmesi için müzakereler başladığında, işçiler Lifewise'ın fazladan üç gün hastalık izni ve daha fazla yas izni almayı kabul ettiğini söylüyor. Ancak şirket, salgının mali etkisini sorumlu tutarak bu yıl eylül ayında teklifini geri çekti. E Tu, şirketle görüşme sonuçlanana kadar kısmi grevin süreceğini açıkladı.