Atakum'da özel öğrencilerin okulu 25 km uzağa taşınıyor, veliler tepkili

Samsun Atakum'da bulunan Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun 25 kilometre uzaktaki Taflan’a taşınması tepki çekti.

Eğitim Sen Atakum Şube Başkanı Arzu Topaloğlu, velileri ikna etmeye çalışan yetkililerin aslında kesin kararı 1 Haziran'da aldığını öğrendiklerini belirtti.

Taşınma gerekçesi olarak okul önündeki trafiğin bahane edildiğini ifade eden Topaloğlu, taşınacak olan okulun yerine BİLSEM açılacağını ve daha fazla öğrencinin gelmesiyle trafiğin daha da artacağını kaydetti.

Eğitim Sen Atakum Şube Başkanı Topaloğlu'nun konunun detaylarını da paylaştığı açıklaması şöyle;

Sevgili Samsunlular,

Yaklaşık iki hafta önce Atakum’da bulunan Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun Taflan’a taşınmasına yönelik eleştirilerimizi ve özel öğrencilerimiz açısından kaygılarımızı dile getirmiştik. Bu süreçte öğrenci velilerinin de bir takım girişimleri oldu. Fakat veliler, okulun 20 kilometre uzağa taşınmasının uygun olduğu noktasında kendilerinin ikna edilmeye çalışıldıklarını ifade ettiler. Bütün itirazlara karşın okulun taşınmasına yönelik kararın 1 Haziran itibariyle alındığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Sendikamızın İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazmış olduğu konu ile ilgili bilgi talebine yönelik dilekçesine verilen cevapta, taşınma gerekçelerinin, insan aklının alamayacağı gerçeklikte (!!!) olduğunu bir kez daha gördük. Taşınma gerekçesi olarak okulun bulunduğu mevkideki trafik yoğunluğu, gürültü kirliliği, sınıfların 15m kare olması, sınıflarda 10 öğrenci bulunması ve yeni açılacak atölyelere yer olmaması belirtilmiştir. Ayrıca kararın bu nedenlere dayalı olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün talebi doğrultusunda alındığı ifade edilmiştir. Bu gerekçeler bu kararı alanların eğitim yönetiminden bi haber olduklarının göstergesi değilse nedir? Çünkü mevkideki trafik yoğunluğu ve gürültü kirliliği 115 özel öğrencinin Taflan’a taşınmasıyla azalmayacak, aksine 300’e yakın Bilsem öğrencisinin gelmesiyle daha da artacaktır.

Ayrıca var olan bina tüm donanımıyla ve katları ile özel öğrenciler için kullanıma açıldığında atölye ve derslik sıkıntısı kesinlikle olmayacaktır. Dolayısıyla gerekçelerin bir karşılığı bulunmamaktadır. Zafer Özel Eğitim Meslek Okulu’nun bugünkü donanıma gelebilmesi için, milyonlarca lira harcanmış, öğrencilerin uygulama yapabileceği iki adet yiyecek içecek atölyesi, iki adet mobilya atölyesi, üç adet el sanatları atölyesi, bir adet konaklama ve seyahat hizmetleri atölyesi, okula ait bahçe peyzaj atölyesi ve uygulama serası 15 yılda ancak tam faaliyete geçmiştir. Karar vericiler bunları düşünmüşler midir? Acaba.

Mesele zaten gerekçe bulmak değildir. Mesele özel çocukların velilerinin etkili ve yetkili konumlarda olmamaları, Atakum’un merkezindeki bu okulun özel çocuklara çok görülmesidir.

Bu okulun taşınması sonucunda bir öğrencinin bile uzaklık veya diğer nedenlerden kaynaklı olarak okula devam edememesinin sorumlusu bu kararın her şeye rağmen uygulanmasında ısrarcı olan yöneticiler olacaklardır. Sendikamız Eğitim-Sen bu sürecin takipçisi olacak, özel öğrencilerimize ve velilerine her türlü desteği sunmaya devam edecektir.