Atamayı yapanlar da istifa etmeli


Mustafa M. Bildircin

ABD’de bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Abdüssamet Köse, Marmara Üniversitesi’nden istifa etti. Üniversite yönetiminden yapılan açıklamada, “Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Abdüssamed Köse öğretim üyeliğinden istifa etmiştir” ifadesi kullanıldı.

Çocuk istismarı suçlamasıyla tutuklanan Köse’nin Türkiye’de nasıl göreve geldiğiyse merak konusu. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre bölüm başkanı dekan tarafından önerilirken rektör tarafından atanıyor. Fakat üniversiteden yapılan açıklamada bu konuya ilişkin tek bir cümle dahi kullanılmadı. Birçok akademisyen sebepsiz yere ihraç edilirken Köse’nin hangi standartlara göre bölüm başkanı seçildiği açıklanmadı.


BU ATAMALAR SIRADANLAŞTI

Bu yapılan atamadan dolayı rektör ve dekanın istifa etmesi gerektiğini belirten Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, “Rektörlerden başlayarak tüm kademelerdeki görevliler kendi alanlarında sınırsız biçimde yetki kullanıyorlar. Kişiye özel kadro ilanları, kişiye özel görevlendirmeler üniversiteler için sıradan vakalar haline geldi” dedi.

AKADEMİ İÇİN UTANÇ VERİCİ

Arslan, üniversitelerdeki atama, yükselme ve görevlendirmeler kişiye özel yapıldığı için kurumsal bir özdenetim kalmadığının altını çizerek şunları söyledi: “ABD’de kız çocuğuna yönelik cinsel istismar nedeniyle Tıp lisansını kaybeden Abdüssamed Köse’nin hiçbir şey olmamış gibi Türkiye’de bir üniversitede kadro alması, dahası bölüm başkanı yapılması yaşanan bu çürümenin göstergesi. Sosyal medyaya yansımamış olsa eminim hiçbir şey olmamış gibi makamında oturmaya devam edecekti. Bir basın açıklamasına katıldığı ya da akrabalarından birisi belirli bir siyasi yapı üyesi diye güvenlik soruşturması gerekçesiyle ataması yapılmayan binlerce kişi varken, böylesi bir olayın yaşanması akademi için utanç verici.”