Ataşehirli kadınlar, zorla evlendirilen kız çocuklarının sesi oldu
KADİR İNCESU Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, “Sus – Anlar” adlı oyun ile MSKM’de sahne aldı. Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün “Sanat Eğitimini Mahallenize Getiriyoruz” projesi kapsamında çalışmalarını iki dönemdir sürdüren grup, başarılı performansı ile uzun uzun alkışlandı. Çalışmalarına 2 yıl süresince tiyatro eğitmenleri A. Ercan Tulunay ve Yöntem Tican yönetiminde devam eden Ataşehir […]
KADİR İNCESU
Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu, “Sus – Anlar” adlı oyun ile MSKM’de sahne aldı.
Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün “Sanat Eğitimini Mahallenize Getiriyoruz” projesi kapsamında çalışmalarını iki dönemdir sürdüren grup, başarılı performansı ile uzun uzun alkışlandı.
Çalışmalarına 2 yıl süresince tiyatro eğitmenleri A. Ercan Tulunay ve Yöntem Tican yönetiminde devam eden Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu çeşitli yaş ve meslek gruplarındaki kadınlardan oluşuyor. Oyun, Anadolu kadınının her şeye rağmen suskunluğunu, sessiz çığlıklarla seyirciye aktarmaya çalışıyor.
Afet Teoman, Aysel Durukan, Ayşegül Sakarya, Azime Kaya, Gülşen Demirci, Gülüşan Yurtseven, Kerime Doğan, Muammera Bektaş, Resmiye Demircan, Serpil Tahincioğlu, Sevgi Yılmaz ve Yıldız Güneş’ten oluşan Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu üyeleri “Sus – Anlar” adlı oyunu tiyatro çalışmalarına devam ederken birlikte yazdı.
Oyunun her anı, yaşamın içinden derin izler taşıyor. Her hareket, her duruş, her söz, her duygu tüm gerçekliği ile izleyicilere de geçiyor. Oyunun etkili olmasında, grupta yer alan kadınların oyunu hem yazmalarının, hem de oynamalarının büyük önemi var.
Kısacası; kadınlar kendi hayatlarından, yaşadıklarından yola çıkarak oyunu yazdılar ve oynadılar.
Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun eğitmeni ve aynı zamanda “Sus – Anlar” adlı oyunun yönetmeni olan A. Ercan Tulunay oyunun yazılma sürecine de öneri ve düşünceleriyle destek oldu.
Tulunay, iki yıllık eğitim sürecinde diksiyon, ses, nefes, oyunculuk, rol, mimik ve doğaçlama eğitimi yaptıklarını belirterek, “Eğitime katılan kursiyerlerimiz grup bilincini çok iyi özümsediler. Başarının temelinde de bu düşünce var. Çok emek verdiler, çok çalıştılar ve başarılı oldular” dedi.
REÇETE: “GÜNDE 2 SAAT KİTAP OKUYUN…”
Oyuna seyircilerin verdiği tepkiler de dikkat çekiciydi.
Doktora giden anne, teyze ve kızına verilen reçetede yazılanlar uzun uzun alkışlandı: “Günde 2 saat kitap okuyun…”
Oyun bittiği anda alkışlar eşliğinde seyircileri selamlayan oyuncular sevdiklerinin yanına koştu. Oyun sırasında sahnede oyuncuların yaşadığı heyecanı, coşkuyu bu kez oyuncuların yakınları, arkadaşları yaşadı. Sevgiyle, gururla sarıldılar annelerine, ablalarına, kardeşlerine, arkadaşlarına…
SEYİRCİDEN OYUNA TAM PUAN
Oyun sonrası mikrofonlarımızı ilk olarak seyircilere uzattık.
Emine Korkmaz, oyunu çok beğendiğini, düşündürücü ve toplumsal mesajları olan bir oyun olduğunu söylerken Ayşe Nilgün Aytok ise şöyle konuştu: “Oyundan inanılmaz derecede etkilendim, hepsinin amatör olduğunu ve kendi yazdıkları bir oyunu oynadıklarını biliyorum. Hepsini tek tek yürekten kutluyorum. Hikâye çok özgündü ve çok başarılılardı.”
“DİZLERİMİN BAĞI ÇÖZÜLDÜ”
Resmiye Demircan çok heyecanlandığını, bir ara dizlerimin bağının çözüldüğünü söylüyor coşkuyla ve ekliyor: “Çok ama çok mutluyum!”
Resmiye Demircan’ı ailesi de yalnız bırakmadı.
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro eğitimi alan Esin Sağlam halasını sahnede izledikten sonra tiyatro konusunda kesin kararını verdiğini belirtti.
Güler Sağlam da en az ablası Resmiye Demircan kadar heyecanlıydı:
“Ablamı çok başarılıydı. Heyecanlandım. Onu sahnede görmek çok güzeldi. Oyunun konusu da çok güzeldi. Şu andan itibaren ben de tiyatro ile ilgilenmek istiyorum. Seyretmek bu kadar çok keyifliyse oynamak daha da keyiflidir.”
Gönül Yurtseven annesi Gülüşan Yurtseven’i sahnede ilk defa izlediğini belirterek, “Amatör ruh muhteşemdi. Çok duygulandım. Çok etkilendim, tiyatroyla ilgilenebilirim,” derken, kızına sımsıkı sarılan anne Gülüşan Yurtseven çok heyecanlandıklarını, çok başarılı bir oyun çıkardıklarına inandığını söyledi.
“KENDİMİ OYNADIĞIM O GELİNİN YERİNDE HİSSETTİM”
Sevincini, mutluluğunu ailesi ile paylaşan Kerime Doğan ise çok yoğun duygular yaşadığını vurgulayarak, “Kendimi oynadığım o gelinin yerinde hissettim” dedi.
Kerime Doğan’ın kardeşi Nadire Karaman, “Ablamla gurur duyuyorum. Hayallerinizden hiçbir zaman vazgeçmeyin,” derken gelini Serap Doğan ise “Oyunu geçen sezon da izlemiştim. Çok beğendik; güldük, duygulandık, ağladık. Azmin elinden hiç bir şeyin kurtulamayacağını gördük” diyor.
Oğlu Ali, “Annemi gönülden kutluyorum. Ailecek heyecanına da ortak olduk” ifadelerini kullanırken kızı Büşra ise, “En büyük hayalini gerçekleştiriyor. Bu yolda her zaman yanındayız” dedi gururla, annelerine sarılarak…
Aysel Durukan, halasının kendisini seyretmek için Tuzla’dan geldiği için çok mutlu olduğunu, çocuk gelinler hakkında çok önemli bir oyunda oynamanın kendisi için büyük onur olduğunu ifade etti. Hala Emel İncetahtacı da hem konunun çok iyi, hem de oyuncuların çok başarılı olduğunu söyledi.
“ANNEM ATAŞEHİR’DE ÇOK MUTLU”
Son söz ise hayallerinin peşinden giderek 85 yaşında tiyatro sahnelerine çıkan Afet Teoman’da. Afet Hanım kendisini seyretmek için şehir dışından gelen kızı ve yeğeni ile paylaşıyordu sevincini…
Asuman Sezinal’ın annesinin yüzüne bakarken gözleri parlıyordu. “Annemi büyük bir heyecanla seyrettim; onun coşkusunu, heyecanını ben de yaşadım. Annem Ataşehir’de çok mutlu, biz de mutluyuz” derken, yeğeni Sibel Beyosmanoğlu, “Halamı seyretmek için Yalova’dan geldim. Zaten bize hep örnek olan birisi. Çok başarılıydı. Halamı ve arkadaşlarını bu tür çalışmalarda her zaman görmek istiyoruz” diyordu.
Sonsöz Afet Teoman’ın:
“Çok duygulandım. İlk oyunda daha çok heyecanlanmıştım, bu kez biraz daha rahattım. Çok mutlu oldum, sevinçliyim. Alkışlar bizi motive etti. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bize bu olanakları sağlayan başta Belediye Başkanımız Battal İlgezdi olmak üzere Kültür Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”
OYUN HAKKINDA…
Yazar: Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu
Yönetmen: A. Ercan Tulunay
Yönetmen Yardımcısı: Yöntem Tican
Reji Asistanları: Göknur Demirci, Gamze Aşık, Elif Aşık
Işık: Emre Kahraman
Ses-Efekt: Gökhan Şener
Oyuncular: Afet Teoman, Aysel Durukan, Ayşegül Sakarya, Azime Kaya, Gülşen Demirci
Gülüşan Yurtseven, Kerime Doğan, Muammera Bektaş, Resmiye Demircan, Serpil Tahincioğlu, Sevgi Yılmaz, Yıldız Güne