Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesi yapılması için 29 Nisan'da ihale düzenlendiği ortaya çıktı. Sözcü yazarı Toker'in aktardığına göre, ihaleye üçü İstanbul Havalimanı'nı yapan beşli konsorsiyumun üyesi 6 inşaat şirketi davet edildi, 'en uygun' teklifi 2 milyar 127 milyon 978 bin lira ile Yapı&Yapı şirketi verdi.

Atatürk Havalimanı'na 'millet bahçesi' operasyonu: 2,1 milyar liralık gizli saklı ihale!

İstanbul Havalimanı'nın açılmasının ardından kapatılan ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha önce Millet Bahçesi yapılacağı açıklanan Atatürk Havalimanı için 29 Nisan'da pazarlık usulü ile ihale yapıldığı ortaya çıktı. Havalimanının millet bahçesine dönüştürülmesi için düzenlenen ihalede 'en uygun teklifi' 2 milyar 127 milyon 978 bin lira ile Yapı&Yapı şirketi verdi.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, "İstanbul Havalimanı'na Millet Bahçesi operasyonu" başlıklı bugünkü yazısında, Atatürk Havalimanı için 29 Nisan'da pazarlık usulü ile ihale yapıldığını yazdı. Toker'in aktardığına göre, ihaleye üçü İstanbul Havalimanı'nı yapan beşli konsorsiyumun üyesi olan toplam 6 şirket girdi.

Toker, yazısında, 2.5 milyar TL'lik ihalenin ayrıntılarına ilişkin şunları yazdı: "İşin adı: ‘İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi’ Yaklaşık değer: 2.488.810.301 TL. Aşağıdaki tabloyu, farklı açılardan yorumlamak mümkün. Biri şu: Çağrılan altı firmadan üçü, İstanbul Havalimanı'nı yapan beşli konsorsiyum üyesi. Her ne kadar Kolin, bu ortaklıktan sonra ayrılmış olsa da başında vardı. Kolin, Mapa ve Limak ile birlikte (diğerleri Kalyon ve Cengiz) İstanbul Havalimanı ihalesine giren, sonra da işletmek üzere kurulan özel şirket İGA'nın üyeleri."

ataturk-havalimani-na-millet-bahcesi-operasyonu-2-1-milyar-liralik-gizli-sakli-ihale-1012950-1.

'HAZIRLIKLAR BAŞLATILDI'

“Millet Bahçesi inşaatı için, Atatürk Havalimanı sahasındaki yaklaşık 2 milyon metrekarelik beton alanın kırılacağını, hazırlıkların başlatıldığını, kırma işinin gizli tutulmaya çalışıldığını duydum” ifadelerini kullanan Toker, havalimanının kapatılmasının kamu kaynakları açısından maliyetinin ağır olduğuna dikkat çekti:

Toker, şöyle devam etti:

"Ekleyelim: Millet Bahçesi ihalesinde verilen en uygun teklifin dolar karşılığı yaklaşık 142 milyon dolar. Buna bir de Yap-İşlet-Devret ile işletilen Atatürk HL sözleşmesi erken feshedildiği için devletin şirkete ödediği 389.5 milyon Euro'yu (bugünün kuruyla 409 milyon $) ekleyelim. Velhasıl: Devlet en az 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapatıyor. Bu sebeple şirkete borcu doğduğu için 409 milyon $ ödüyor. Üstüne Millet Bahçesi yapılsın diye (ihaleyle) 142 milyon dolar harcamayı göze alıyor. Toplam 2.5 milyar $. İstanbul Havalimanı'nı işleten dörtlü konsorsiyumun devlete taahhüt edip ödeyemediği kiralar ile bankalara ödeyemeyip yeniden yapılandırdığı kredileri saymıyorum bile. Yoksul, emekçi, emekli halk da iki kuruş zam beklesin dursun."