Ateşi tetikleyen söylemler

Dış Haberler

Rusya’nın işgal ettiği Mariupol’de Ukraynalı sivil ve askerlerin bulunduğu Azovstal fabrikasında gerginlik tırmanıyor. Bölgede açılan koridorlardan yüzden fazla kişi tahliye edilirken dezenformasyon savaşı da sürüyor. Azovstal’dan tahliye edilen kadının BBC’ye verdiği demeç yarıda kesildi. Kadının Rusya tarafından koridorların açıldığını ancak fabrikadakilerin çıkışa izin vermediğini söylediği bölümün yayımlanmaması dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanlığı basın servisi yetkilisi Vadim Astafyev, Ukrayna ordusu ve Azov taburu mensuplarının ateşkesi ihlal ettiklerini öne sürdü. Astafyev, “Fabrika sahasındaki bodrumlardan çıktılar, sahada ve fabrikanın binalarında atış pozisyonuna geçtiler. Rus ordusu ve Donetsk Halk Cumhuriyeti birlikleri obüs ve uçak kullanarak bu atış pozisyonlarını imha etmeye başladı” diye konuştu. Azovstal fabrika sahasından silah seslerinin geldiği ve sahadan duman yükseldiği belirtti.

YENİ KARARNAME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlara yönelik ürün ve hammadde ihracatını yasaklayan kararnameyi imzaladı. Putin’in imzaladığı ve ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlanan kararnameye göre, "dostane olmayan" adımlar atan bazı yabancı ülkelere yönelik karşı yaptırım kararları alındı. Rusya’nın yaptırım uyguladığı kişi ve kuruluşlara ürün ve hammadde ihracatının yanı sıra bunlarla iş yapılmasının yasaklandığı kararnameyle, Rus kişi ve kuruluşların, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlara yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesine de izin verildi. Kararnameye göre, Rus hükümeti yaptırım uygulanacak kişi ve kurumların listesini 10 gün içerisinde hazırlayacak.

NATO MÜDAHİL OLMAYACAK

Ukrayna’ya ağır silah göndermeyi planlayan Almanya hükümetine karşı başlatılan imza kampanyası sürüyor. Başbakan Olaf Scholz, NATO’nun Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan müdahil olmayacağını belirtti. “Son yıllarda ve on yıllarda nükleer, üst seviyede silahlanmış bir dünyada barışı korumayı başardık, zira neticede herkes NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışma olmayacağını söyleyecek kadar mantıklıydı” dedi. Moskova’nın Kiev ile anlaşmaya varması gerektiğine dikkat çeken Scholz, “Ukrayna ile karşılıklı anlayış olmadan yaptırımları kaldırmayız” diye konuştu.

'RUSYA KAZANMAMALI'

Almanya Başbakanı Scholz, “Amacımız, Rusya’nın savaşı sona erdirmesi ve askerlerini Ukrayna’dan çekmesi için çatışmaların bir an önce durdurulmasıdır. Rusya kazanmamalı, Ukrayna ise kaybetmemeli. Birilerinin 18. ve 19. yüzyıl emperyalizminin en kötü üslubuyla, ‘kendi topraklarım bana yetmiyor, sınırlar hoşuma gitmiyor, önceden farklıydı’ demesini ve bunu silah kullanarak değiştirmeye çalışmasını kabul etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.