Ateşkes Günü’nün yıldönümü

60’ı aşkın ülkenin liderleri, Birinci Dünya savaşını sona erdiren Ateşkes Günü’nün yıldönümünde savaşta yaşamını yitirenlerin anısına düzenlenen anma törenine katıldı. Tören, Paris’in en ünlü yapılarından tarihi Arc de Triomphe de l’Étoile (Zafer Takı) anıtının önünde kurulan platformda gerçekleştirildi. Öğleden önce Paris’te, sembolik olarak çanlar çalındı.

1914-1918 yılları arasında süren savaş, 11 Kasım 1918 tarihinde Fransa’da, ateşkes ilan edildiğini duyurmak amacıyla çanların çalınmasıyla sona ermişti. Savaşta yaklaşık dokuz milyon asker ve altı milyonu aşkın sivil yaşamını yitirmişti.

‘Vatanseverlik, milliyetçiliğin zıttı’
Törende bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paris’te bir araya gelen liderlere barış ve daha iyi bir dünya için mücadele etme çağrısında bulundu. “İzolasyon, şiddet ve başkaları üzerinde tahakküm kurma” çabasının herhangi bir çözüm getirmeyeceğini vurgulayan Macron, “Vatanseverlik milliyetçiliğin tam olarak zıttıdır” dedi.

Tarihi ziyaret
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Compiègne kentindeki ateşkes anıtını ziyaret etti. Böylece tarihte ilk kez bir Alman Başbakan ile Fransız Cumhurbaşkanı alanı birlikte ziyaret etmiş oldu. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Merkel, “Bugün yalnızca bir uyarı değil, aynı zamanda teşvik niteliği taşımaktadır” dedi.

***

FEMEN’den Trump protestosu

ateskes-gunu-nun-yildonumu-529922-1.

Ukraynalı feminist örgüt FEMEN, 1. Dünya Savaşı’nın son bulmasının 100. yıldönümü için Paris’te bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ı protesto etti. İki FEMEN üyesi, Trump’ın konvoyu Champs-Elysees Caddesi’nde ilerlerken güvenlik bariyerini aşmayı başardı. Konvoya doğru koşmaya başlayan kadınlardan biri polis tarafından hemen yakalansa da, diğeri araçlara birkaç metre yaklaştı. Kadınların vücudunda, Trump’a karşı ‘sahte barış yapıcı’ ifadelerinin yazdığı görüldü.