Mısır’ın ateşkes girişimlerine karşın Libya’da çatışmalar sürüyor. Hafter güçleri Türkiye’yi işgalcilikle suçlarken Erdoğan ise Trump ile görüşmeler içinde olduğunu belirterek “Hafter her an sürecin dışına atılabilir” dedi

Ateşkes sonuç vermedi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya'da Mısır tarafından önerilen ve pazartesi günü yürürlüğe girmesi öngörülen ateşkese rağmen Hafter güçleri ve Trablus merkezli hükümete bağlı birlikler arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nun sözcüsü Ahmed el Mismari, düzenlediği basın toplantısında, Sirte kentini ele geçirmek için harekat düzenleyen Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerine yönelik hava operasyonlarını yoğunlaştırdıklarını açıkladı.

Mısır'ın ateşkes önerisinin UMH tarafından reddedildiğini belirten El Mismari, "Bu yüzden askeri operasyonlarımız sürecek. Onlar bu ateşkes girişimine tamamen bağlı kalana ya da bu gruplar ortadan kaldırılana kadar askeri operasyonlarımızı durdurmayacağız" dedi.


Mısır'ın önerdiği ve General Halife Hafter'in kabul ettiği ateşkes, UMH lideri Fayez Serrac tarafından dolaylı olarak reddedilmişti. Söz konusu ateşkes anlaşması Libya'daki yabancı güçlerin çekilmesini ve milis gruplarının dağıtılarak silahlarının toplanmasını öngörüyordu.

Libya Ulusal Ordusu'nun sözcüsü El Mismari, düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yi de Libya'yı "işgal edip kontrol altına almaya" çalışmakla suçladı.
El Mismari, "Türkiye'nin bir NATO üyesi olmasına rağmen bu üyeliğini diğer NATO üyelerinin çıkarlarını gözetmeksizin Libya'yı kontrol ve işgal etmek için kullandığını" öne sürdü.

***

‘Savaş değil mevziler kazanılıyor’

Faik Bulut Libya’da yaşanan hareketliliği “Çok fazla dinamik var. Oradaki çatışmalar hâlâ mevzi kazanma aşamasında” diye değerlendirdi. Libya’daki çatışmalarda dengelerin hızlı değiştiğinin altını çizen Bulut “Bugün yenen sonra başarısız olabiliyor. Bu sadece; silahların, teknik lojistik kaynakların ötesinde bunları destekleyen güçlerin, çıkar çatışması yaşayan ülkelerin çeşitli hamleleridir. Türkiye’nin desteklediği Trablus belli oranda başarılar elde etti. Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de hamleler yaptı. Çünkü Türkiye’nin Trablus üzerindeki başarısı onları da etkileyecektir. Bu güçler de Hafter’in hatalarını görüp ve çeşitli taktik değişiklerine gitti. Uzun bir hikâye, çatışmaların kısa zamanda biteceğini düşünmüyorum. Çatışması için dışarıdan İslamcı militanlar getiriyorlar, Hafter’in belli güçleri var, Suudi Arabistan’da bizim selefi dediğimiz belli militanları kullanıyor. Dış devletlerin çıkarları devam ettikçe çatışmalar sürecek.”

Trablus yönetiminin Sirte üzerine yaptığı operasyonları da değerlendiren Bulut son olarak şunları söyledi: “Türkiye Trablus hükümetini düşmekten kurtardı, Hafter’i geriletti. Bu sefer diğer devletler farklı pozisyonlar aldı. Şu an mevzi kazanma aşamasındalar. Libya’da şu anda savaş değil muharebeler kazanılıyor. Mesela Rusya iki tarafla da oynayabiliyor, Türkiye ile iş tutup Hafter yanlısı olabiliyor. ABD’nin durumu farklı değil. Türkiye’de gerektiği zaman Rusya gerektiğinde de ABD ile oyuna dahil oluyor.”