Binali Yıldırım’ın “İhracat merkezi haline gelecek” diye tanıttığı ve AKP’nin İzmir’e vaat ettiği projelerden biri olan ancak atıl bir yatırıma dönüştürülen Çandarlı Limanı’na 697 milyon TL harcandığı ortaya çıktı

Atıl projeye milyonlar harcandı

AKP’nin 2011 seçimlerinde İzmir’de hayata geçirmeyi vadettiği 35 projeden biri olan ancak gerçekleştirilemediği için atıl bir yatırıma dönüştürülen Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na bu yılın ekim ayı fiyatlarıyla 697 milyon TL harcandığı ortaya çıktı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın “Ege’nin ihracat merkezi haline gelecek” diye tanıttığı Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’nde hiçbir ilerleme kaydedilemiyor. Oysa atıl bir yatırıma dönüşen projenin geçen yıl tamamlanması öngörülüyordu.

Ancak projenin şu an sadece yüzde 30’u hayata geçirilebildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın soru önergesine verilen yanıt, ‘Çandarlı Limanı fiyaskosu’nu gözler önüne serdi. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na yapılan yatırım bedelini sonra CHP’li Vekil’e Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından verilen yanıtta, “2018 Ekim ayı fiyatlarıyla Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na yapılan yatırımın bedeli 679.000.000.000 TL’dir” denildi. CHP’li Bakan’ın “Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin tamamlanması ve hayata geçmesi için öngördüğünüz süre nedir?” sorusu ise yanıtsız bırakıldı.

İHALE KRİZİ
“İhale neden yapılamamaktadır?” sorusunu da yanıtsız bırakan Bakanlık, söz konusu yanıtta şu ifadelere yer verdi: “Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın ihalesi YİD modeli ile 05.11.2013 tarihinde yapılmış ve teklif veren olmadığından, projenin yeniden ihale edilmesi için çalışmalar devam etmektedir.”

Çandarlı Limanı projesindeki ‘ihale krizi’, Sayıştay 2017 Denetim Raporu’na da yansımıştı.

KAYNAKLAR HEBA EDİLDİ
CHP’li Murat Bakan, şunları söyledi: “Erdoğan, 2011 yılında Çandarlı Limanı ihalesinin yapılacağını açıklamıştı. Aradan geçen bunca zamanda harcanan 697 milyon TL’nin ne için harcandığını soruyorum. 2017 yılında bitmesi planlanan projenin henüz ihalesi yapılmadı ülkenin kaynakları işbilmemezlikten heba edildi.”