ABD’de devam eden Sarraf Davası’yla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li Aksünger, Atilla’ya en az 5 yıl, Halkbank’a da 10 milyar dolar ceza verileceğinin konuşulduğunu söyledi

Atilla’ya en az beş yıl ceza verilecek!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, bir basın toplantısı düzenleyerek, hem ByLock konusunda hem de ABD’de devam eden Sarraf Davası’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

‘ByLock’un kurucusu beni aradı’
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ByLock’la ilgili bir rapor hazırladıklarını belirten Aksünger, raporun ardından ByLock’un kurucusu olan David Keynes’in kendisini ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradığını söyledi. Keynes’le telefonda görüşmediğini aktaran Aksünger, kendisine atılan mailleri Başbakanlık Müsteşarı’na gönderdiğini açıkladı. Keynes’in kendisini ve CHP’yi aramasını ‘manipüle’ olarak yorumlayan Aksünger, Keynes’in ya yerli ya yabancı istihbaratçı yahut cemaatçi olduğunu düşündüğünü belirtti.

‘Buradan Rize’ye bir dolar gönderemezsiniz’
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın tanık, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın sanık olduğu davaya da değinen Aksünger, “Tayyip Erdoğan diyor ki, ‘Biz İran’a mal satarız.’ Ama ne yazık ki doğru söylemiyor. Çünkü Türkiye’nin İran’a mal satması zaten serbest. İran’dan doğalgaz alabilirsin, yerine Halk Bank’tan hesap açacaksın para ödemeyeceksin, parayı oraya yatıracaksın. Karşılığında domates, salça satacaksın. Parasını da HalkBankası’ndan alacaksın. Adam dedi ki ben cari açığın yüzde 15’ini kapattım dedi. Bu kadar yalan dolan iş olur mu ya? Şimdi ne oldu, Zarrab itirafçı oldu. İtirafçısı bildiği bir şeyi saklayıp sonra onu anlatandır. Zarrab’ın en nefret
ttiği kişilerden biri benim, davada dönüp dönüp bana baktı. Ben bu davayı başından beri takip ediyorum” dedi.

Halkbank’a 10 milyar dolar ceza
Halkbank’ın 10 milyar dolar ceza ödemeye mahkûm edileceğinin konuşulduğunu ifade eden Aksünger, şöyle devam etti: “Türkiye’ye 10 milyar dolar civarında ceza verileceği söyleniyor. Bunu ödemek zorundayız. Ödemezsek bir dolar bankalarımızdan para aktaramayız. Peki, Mehmet Hakan Atilla’ya ne olacak? Beş yıl falan ceza alacak. Atilla, günah keçisidir. Zarrab da söyledi. Zafer Çağlayan ve Süleyman Aslan’ı söyledi. Suç sabitlenince Halk Bankası’na ceza verilecek. Zarrab’a ne olacak? Onun da anlaştığı için 10 yıl ceza alması ihtimali var. Tanık koruma programına alınacak, yeni bir kimlik verilecek, 10 yıl ABD’den çıkamayacak.”

Ambargo da gündeme gelebilir
Aksünger, ayrıca ABD’nin bu davayı hukuk davasına çevirmesi durumunda Birleşmiş Milletler’e (BM) gidileceğini, o zaman da ambargonun gündeme geleceğini kaydetti.

***

Devletten Çağlayan’a her ay yakıt

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a her ay 200 litre de dizel yakıt desteği verildiğini açıkladı. Gazete Duvar’ın haberine göre; CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, eski bakanların hangilerine araç tahsis edildiğini, bu araçların markalarını ve sağlanan yakıt miktarını sordu. eybekçi verdiği yanıtta, “Eski Bakanlar Zafer Çağlayan ve Mustafa Elitaş’a birer adet 2013 model Reanult Fluence marka koruma aracı tahsis edilmiş olup, tahsis edilen araçlar aylık 200 litre dizel yakıt ile sınırlandırılmıştır” dedi. 200 litre yakıt devletin her ay yaklaşık 1000 lira vermesi anlamına geliyor.