Atışkan Yapı'nın Eskişehir'de bulunan fabrikasında, Kristal-İş ile yapılan TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı. Kristal-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi İsmail Saraç, “9 aydır mücadele ediyoruz ve geldiğimiz noktada greve çıktık” dedi.

Atışkan Yapı’da işçiler greve çıktı

Berkay SAĞOL

Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'nin Eskişehir’de fabrikasında çalışan 165 işçi, kötü çalışma koşullarına, açlık ve yoksulluk sınırının çok altındaki ücret dayatmasına karşı Türk-İş’e bağlı Kristal-İş sendikasında örgütlendi. İşçiler TİS sürecinde taleplerinin karşılanmaması üzerine greve çıktı.

BirGün’e konuşan Kristal-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi İsmail Saraç, “Hakkımız olan ücreti talep ettik. Bize verdikleri ücret asgari ücretin yaklaşık 200 ila 300 TL üzerinde bir rakam. Biz içerideki sağlıksız, güvencesiz çalışma koşullarını düzeltmek ve ücretimizin yüksek olması için sendika kurmaya karar verdik. Kristal-İş sendikası bize destek oldu" dedi.

"TALEPLERİMİZ KABUL EDİLENE KADAR SÜREÇ DEVAM EDECEK"

Saraç, şöyle devam etti: "Taleplerimiz çok yüksek rakamlar değil. Biz 2022 yılında aldığımız maaşa net yüzde 30 zam talep ettik. İşveren ilk başta herhangi bir teklifle gelmedi. Daha sonra ise 2021 Ocak ayı maaşına brüt yüzde 60 teklif etti. Bu bizim istediğimiz net yüzde 30 zammın çok daha fazla altında kalıyor. Yakacak parası, bayram parası gibi sosyal hakları kabul etmiyor. 9 aydır biz mücadeleyi veriyoruz ve 4 kez toplantı yaptık. Toplantılar sonucunda geldiğimiz nokta grev oldu. 165 çalışanı olan fabrikada 119 sendika üyesi işçi olarak grevdeyiz. Greve çıkmadan önce son ana kadar bekledik ama görüşme için herhangi bir davet gelmedi ve hala hiçbir talep yok. Greve çıktık ve bundan sonra taleplerimiz kabul edilene kadar bu süreci devam ettireceğiz.”

Kristal-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, “Atışkan Yapı ile 2022 yılının Şubat ayından bu yana sürdürdüğümüz toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 60 madde ve geçici 3 maddeden oluşan taslak üzerinde henüz tam bir mutabakat sağlanamadı. Sözleşmede yer alan maddelerin sadece 3/2’sinde anlaşmaya varılabildi. Geriye kalan diğer maddelerin ise neredeyse tamamı ücret ve sosyal haklara yönelik talepleri içeriyor. Ortalama ücretlerin asgari ücret seviyelerinde olduğu fabrikada işveren, verdiği tekliflerde uzlaşıdan çok ötede, yaşanan enflasyonun altında zam teklif ediyor. Bazı sosyal hak taleplerinin ise sözleşme taslağından tamamen çıkarılmasını istiyor” ifadeleri kullanıldı.