15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik’i istismar edip, öldüren İsmail Karakoç’un Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “Rızası vardı” şeklindeki raporla, cinsel istismar suçundan beraat etmesi, İstinaf’a taşındı.

ATK, engelli çocuk için ‘rızası vardı’ demişti: İstismarı aklayan hüküm bozulmalı
Fotoğraf: Nafaka Hakkı Kadın Platformu

Uğur ŞAHİN

Manisa’nın Salihli ilçesinde 15 yaşındaki zihinsel engelli çocuk Zehra Çelik’i iki yıl boyunca istismar edip, sonra da öldüren İsmail Karakoç’un Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı ‘Rızası vardı’ yönündeki skandal raporuyla istismar suçundan ‘aklanmasına’ itiraz edildi.

Çelik ailesinin avukatı Ece Çam’ın İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi’ne sunduğu dilekçede, Salihli Ceza Mahkemesi’nin delil yetersizliği iddiasıyla Karakoç’a ‘nitelikli cinsel istismar, tehdit ve gasp’ suçlarından beraat kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi.

VİCDAN SIZLATAN RAPOR

Adli Tıp Kurumu’nun, zihinsel engelli çocuk için hazırladığı “Cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu” yönündeki raporun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Av. Çam, dilekçede, şu ifadelere yer verdi:

“Adli Tıp Kurumu’na kişinin maruz kaldığı eylemlere karşı ruh ve beden olarak kendisini savunup savunmayacağı sorulmuştur; hayatta olmayan maktulün rızası sorulmamıştır. Böyle bir raporun ancak kişi hayatta iken alınan ifadesi ve fizikken yapılan muayenesi neticesinde hazırlanması mümkün olabilir. Ancak bugün hayatta olmayan Çelik hakkında verilen Adli Tıp Kurumu raporu, vicdanları sızlatır niteliktedir. Adli Tıp Kurumu mevzuatına da aykırı bir rapordur. Hiçbir koşulda kabulü mümkün değildir.”

AİLENİN ACISI KATLANDI

“Adli Tıp Kurumu’nun verdiği raporla acılı ailenin acısının kat ve kat artmasına sebep olunmuştur” denilen dilekçe, şöyle devam etti: “Maktul çocuğun başına gelen istismar eylemine karşı nasıl rıza gösterdiğinin tespit edildiğinin sorulması yönündeki talebimiz, gerekçesiz olarak reddedilmiştir. Rızası geçersiz olan küçük çocuğun, rapor hazırlanırken hayatta olmadığı için, rızası olduğu yönünde bilimden uzak, sanığı aklamaya yönelik insanlık dışı facia Adli Tıp Kurumu raporu doğrultusunda verilen beraat kararını kabul etmiyoruz.”

Av. Ece Çam, sanık Karakoç’un “şantaj ve tehdit” suçundan da ceza almamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Av. Çam, Anne Gülten Karakoç’a oğluna yardım etmesine rağmen verilen beraat kararının da bozulması gerektiğini dile getirdi.

İlerleyen süreçte İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, dosyayı karara bağlayacak.

***

NE OLMUŞTU?

Manisa Salihli’de bundan iki yıl önce, 12 Haziran tarihinde, özel eğitim öğrencisi olan ve tarım işçisi olarak tarlalarda çalışan 15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik kayboldu. Ailesinin yaptığı başvurunun ardından 13 Haziran 2020’de Çelik’in cansız bedeni, DSİ’ye ait su kanalında bulundu. Ailenin kızlarını suya attığından şüphelendiği İsmail Karakoç, olayın ardından önce gözaltına alındı, sonra da serbest bırakıldı. Karakoç ile ailesi, olayın gecesinde Salihli’yi terk etti ve Gebze’ye taşındı. 1991 doğumlu Karakoç, burada evlenip bir aile kurarken Çelik ailesinin avukatı Ece Çam’ın dosyayı ısrarlı takibi üzerine, soruşturma derinleştirildi. Çelik’in ölümünün üzerinden geçen bir yılın sonrasında İsmail Karakoç ile annesi Gülten Karakoç, 13 Haziran 2021 tarihinde tutuklanabildi. Sonrasında verdiği raporlar ile sık sık gündeme gelen Adli Tıp Kurumu, cinsel istismara uğrayan ve öldürülen zihinsel engelli Zehra Çelik ilgili skandal bir rapora imza attı. Raporda, çocuğun “cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu” iddia edildi. Bunun üzerine de Çelik’i iki yıl istismar eden sanık Karakoç, bu suçtan beraat etti, ancak cinayetten ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezası aldı. Anne Gülten Karakoç da davada beraat etti.