Ankara Tabip Odası, kişiye özel kadro ilanı yayımladığı ortaya çıkan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne yönelik “Şahsa özel, adressiz kadro ilanlarına YÖK ve yargının dur demesi gereklidir” çağrısında bulunarak Ankara'da kapatılan dört hastane için de kadro ilanı yayımlandığını açıkladı

ATO’dan kişiye özel kadro ilanına tepki:  Kapatılan hastaneler için kadro ilanı yayımladılar

BirGün/Ankara

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörlüğü’nün 240 öğretim görevlisi alımı için 20 Mayıs'ta Resmi Gazete’de yayımladığı ilanda belirtilen kriterler ve akademik çalışmalara ilişkin ayrıntılı detaylar “adrese teslim kadro” tartışmasını başlattı.

Ankara Tabip Odası’ndan (ATO) yapılan basın açıklamasında“Şahsa özel adressiz kadro ilanlarına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ve yargının dur demesi gereklidir” çağrısında bulunularak “Ankara’da bulunan Eğitim ve Araştırma Hastanelerine 56 adet Profesörlük, iki doçentlik ve bir adet yardımcı doçentlik kadrosu ilanı yapılmıştır. Bu kadro ilanı incelendiğinde Ankara Şehir Hastanesine kurban edilerek kapatılan dört hastane için de kadro ilanları görülmektedir” denildi.

BİZZAT BAKANLIK TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ATO’nun basın açıklamasında, “Yüksek Öğretim Kurulu’nun Aranan Şartlarda kişiye özel, adrese teslim kadro ilan edilmemesine yönelik talimat yazılarına rağmen, bu konuda açılan davalarda ilanların iptal edilmesine yol açan hata bu kadro ilanında bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

ŞAHSA ÖZEL İLANLAR VİCDANSIZLIKTIR

“SBÜ Rektörlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın bu kadro ilanları keyfi olduğu kadar hukuka ve kamuoyu vicdanına da ters düşen bir işlemdir. Şahsa özel kadro ilanları hukuksuzluktur, vicdansızlıktır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yıllardır kadro gereksinimine ve eğitimin niteliğine, liyakata ve bilimsel ölçülere göre kadro ilanlarını gerçekleştirmeyen SBÜ, kadro ilanında öğretim üyesi gereği olan bazı kliniklere hiç kadro vermemişken, daha önce kadroları şişirilmiş alanlarda kadro ilanı verebilmiştir. Covid-19 pandemisine odaklanan kamuoyu, yargı ve sağlık çalışanlarının bu skandalı görmeyeceği varsayılmıştır.

Geçmişte adrese teslim kadro ilanları olarak adlandırılan YÖK uyarılarına da karşı olan bu tarz ilanlar belleklerimizde artık adressiz adrese teslim kadro ilanı veya şahsa özel adressiz kadro ilanları olarak yer alacaktır. Yani olmayan, Sağlık Bakanlığı tarafından hoyratça yok edilen sağlık kurumlarına akademik kadro ilanları olarak tarihe geçecektir. Çünkü Sağlık Bakanlığı ve SBÜ uzmanlık öğrencilerine eğitim ve sağlık hizmeti veren bu yapıları çiftliği olarak görmekte, kendilerini her alanda olduğu gibi yasaların ve YÖK düzenlemelerinin üzerinde saymaktadır.”