Türkiye’de ilk kez atölye ve sergi konsepti, bir mekana taşınıyor. Sanatçının üretim alanına açılan Akaretler 55 numaralı atölyede, sanatçılar sergi öncesi kendilerini izlemeye gelen ziyaretçilere, eserlerin yapım aşamasını takip etme fırsatı da sunuyor. “İstanbul Artist Residency”de eserlerini yaratacak sanatçılar arasında; Serhiy Savchenko, Liliya Studnytska, Denys Struk, Yuriy Koval, Andriy Roik, Olga Zaremba ve Yuriy Savter […]

Atölye ve sergi konsepti bir arada

Türkiye’de ilk kez atölye ve sergi konsepti, bir mekana taşınıyor. Sanatçının üretim alanına açılan Akaretler 55 numaralı atölyede, sanatçılar sergi öncesi kendilerini izlemeye gelen ziyaretçilere, eserlerin yapım aşamasını takip etme fırsatı da sunuyor.

“İstanbul Artist Residency”de eserlerini yaratacak sanatçılar arasında; Serhiy Savchenko, Liliya Studnytska, Denys Struk, Yuriy Koval, Andriy Roik, Olga Zaremba ve Yuriy Savter gibi Ukrayna’nın tanınmış ressamları yer alıyor.

25 Nisan’da başlayan sergi, 2 Mayıs’a kadar Akaretler 37-39 numarada sanatseverlerle buluşacak.

Ukrayna’dan gelen ve farklı tekniklerle eser üreten 7 sanatçı, Akaretler 55 numaralı binada, İstanbul’dan ilham alarak eserlerini üretmeye başladı.

Atölye’nin her odasında ayrı ayrı üretim çalışmalarını gerçekleştiren sanatçılar arasında yer alan Serhiy Savchenko; resim, çizim, fotoğraf, video, animasyon, sokak heykeli ve obje alanlarında çalışıyor. Ulusal ve uluslararası bir çok sergi ve sanat projelerinde yer alan Liliya Studnytska ise çağdaş manzara alanında uzman eserleriyle biliniyor. Liliya’nin eserlerinde dinamiklik, ritim ve hareket ön plana çıkıyor. Sanatçı, özel efektler yaratarak, eserlerinde parlak renkleri kullanmayı tercih ediyor.

Ukraynalı çağdaş sanatçı Denys Struk ise sıradışı tekniği ile akrilik boyayı, gizli Ukrayna arketipleriyle birden fazla boya tabakası uygulayarak dokular. Gün batımı, gün batımı, çiçekler ve suya yansımaları onun manzara resimlerinde adlandırılması gereken konulardan sadece birkaçı. Proje kapsamında yer alacak bir diğer sanatçı olan Olga Zaremba ise, doğanın ruhunu sanat eserlerine saf renklerle resmediyor. Olga Zaremba, ruhsal ve insan arasındaki araştırma bağlantılarını farklı doku ve malzemeler kullanarak, eserlerinde alternatif bir gerçeklik oluşturmaya çalışıyor.

Yeni Lviv Dalgası’nın anlamlı bir temsilcisi olan Andriy Roik’in resimlerinde ise yüksek teknik beceri ve gergin bir atmosfer izlenebilir. Sanatçının eserlerinde belli belirsiz grafikleri andıran karakteristik anıtsal-figüratif özellikler, insanı figür alarak yansıtmak için “vücudu” temel alan temalar gözlemleniyor. Görsel sanat konusunda uzman olan Yuriy Koval’ın eserlerinde ise ironi kadar derin anlamlar izleniyor. Sanatçı, farklı dönemdeki hikayeleri, kendi yeni anlamıyla doldurarak, resimlerinde birleştiriyor ve izleyiciye farklı bir perspektif sunuyor. Yuriy Savter eserlerinde ritim ve grafik tekrarlamayı temel almakta. Sanatçının sanat eserlerinde doğayı sonsuzluk tekrar ile birleştirerek kullandığı görülüyor.

“İstanbul Artist Residency”, Türkiye’de Ukraynalı sanatçılarla başlattığı sanat etkinliğine farklı ülkelerdeki sanatçıların da katılımını sağlayarak, yaratıcı kişilerin hem yaşayabileceği hem de eserlerini yaratabileceği bir ortam sunmaya çalışıyor. Sanatçılara, İstanbul’da eserlerini yaratma fırsatı sunan “İstanbul Artist Residency”, sanata duyulan ilgiyi her geçen gün artırmaya çalışıyor. Projenin fikir sahibi ve küratörü olan Ukraynalı sanatçı Polina Somochkina, kendi eserlerini daha önce Ankara, Bodrum ve Çanakkale’de sergiledi.