Atom Egoyan en iyi 5’in içinde

Oscar Ödülleri’nde Başka Bir Dünya (The Sweet Hereafter) filmiyle 2 kez aday olan Cannes Film Festivali başta olmak üzere birçok ödül sahibi Kanadalı yönetmen Atom Egoyan, Kanada’nın en prestijli ödülü sayılan Governor General Madalyası’yla ödüllendirildi. Kanada’daki İngiliz Kraliyeti’nin temsilcisi ve ülkenin sembolik anlamda başı sayılan ‘Governor General’ (Yüksek Vali) tarafından verilen madalya, Kanada sanat dünyasının en değerli nişanı sayılıyor. Bu yıl ödül Egoyan, 6 dalda Oscar’a aday Dallas Buyers Club (Sınırsızlar Kulübü) ve Wild (Yaban) gibi ödüllü filmlerin yönetmeni Jean-Marc Vallée, 2 kez Grammy müzik ödüllü olan Sarah McLahlan, besteci ve sanat yönetmeni Walter Boudreau, oyuncu ve yönetmen Diana Leblanc gibi 5 Kanadalı’ya verildi. Egoyan, ödüle 30 yıllık kariyerindeki çalışmaları nedeniyle layık görüldü.

Atom Egoyan, ödül töreninde yaptığı kısa konuşmada, eşi Arsine Khanjian’ın kendisine sanat hayatı boyunca verdiği desteği vurgulayarak, hayatındaki en büyük şanslardan birinin Khanjian’la tanışmak olduğunu söyledi. Nişanı almaktan duyduğu onuru dile getiren Egoyan’a, altın madalyanın yanında 250 bin Kanada Doları’nın da sahibi oldu.

1960’ta Mısır, Kahire’de doğan ve çocukken ailesiyle birlikte Kanada’ya göç eden Egoyan, ‘Exotica’, ‘Ararat’, ‘Cleo’ ve son olarak 2014’te yönettiği The Captive (Kayıp Çocuk) gibi, filmleriyle tanınıyor. Filmlerinde çoğunlukla insanın çevresiyle ilişkisini, yalnızlığını, yurtsuzluk duygusunu, travma sonrası yaşamı, gerçeklik algısını ve teknolojinin hayatımızdaki yerini konu ediniyor.