Muhalefet, TBMM’ye sunulan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim ayarlı konut finansman yetkisi veren düzenlemeye tepki gösterdi. CHP’li ve HDP’li vekiller, "Seçimler yaklaşınca barınma hakkı akıllarına geldi" dedi.

Attıkları her adım seçimlere endeksli
İktidar seçim için 14 Mayıs’ı işaret etti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Hüseyin ŞİMŞEK

Seçim yaklaşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan devletin tüm kaynaklarını seferber ediyor. AKP Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan, Yeni Konut Finansman Programı hakkındaki ‘Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Teklifi’nin görüşmelerinde “seçim rüşveti” eleştirileri öne çıktı. Muhalefet milletvekilleri, teklifin 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimler için iktidara bir avantaj sağlaması adına hazırlandığını bildirdi.

AKP’nin ‘Kura ile ucuz konut’ sloganına da konu olan düzenleme kapsamında hazırlanan teklifle, bu projeler için üç yıldaki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30’unu aşan kısmı kadar miktarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden katkı olarak aktarılması öngörülüyor. Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek finansmanı sağlayan bankalarda geçici hesaplara aktarılacak. Cumhurbaşkanı, uygulamaya ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye, ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin diğer hususları belirlemeye yetkili olacak. Konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek. Cumhurbaşkanı’nın bu süreyi 31 Aralık 2024’e kadar uzatmaya yetkisi olacak.

YIKIM EKONOMİSİ

Teklifin zamanlamasına ve Erdoğan’a verilen yetkiye dikkat çeken muhalefet kurmayları, yaklaşan seçimlerin altını çizdi. Teklifi değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Getirilen bu konu geçen hafta olduğu gibi, bir önceki haftalarda olduğu gibi, önceki çalışma prensiplerine uygun olmayan bir yöntemle sadece iktidarın seçime dönük ne yapmak istiyorsa onun görüşüldüğü bir hal aldı” dedi. Arı, Cumhurbaşkanı’na verilmek istenen seçim ayarlı yetkiye de tepki göstererek düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

BANKALARA KAYNAK

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de seçim vurgusu ile kanun teklifini eleştirdi. Sandık günü yaklaştığı için AKP’nin vatandaşları hatırladığını ifade eden Taşdemir, “Seçimler yaklaşıyor. Seçimler yaklaştıkça yoksul halkın en temel ihtiyacı olan barınma ve konut ihtiyacı sorununu borçlanarak çözmeyi önerdikleri görülüyor. Şimdi kiralarını bile ödemekte zorlanan ve konut sahibi olma hayalinde olan insanlar var. İşte bu insanı bir şekilde yanınızda tutma, kriz içerisindeki o inşaat sektörünü bir anlamda canlandırma ve tabii ki özellikle ticari bankalara kaynak aktarmak istendiği belli oluyor bu girişimle” dedi.