Cumartesi günü Türkiye’de Mix Festival kapsamında sevenleri ile buluşacak olan Aurora: Biz her şeye sahip olalım bazı insanlar hiçbir şeye sahip olmasın demek olmaz

Auora: Daha fazla umuda ihtiyacımız var

BURAK ABATAY @abatayburak

Norveçli müzisyen Aurora bu hafta sonu gerçekleştirilecek Mix Festival kapsamında İstanbullu dinleyicileriyle buluşacak. Dünya müzik camiasına hızlı bir giriş yapan ve yayınladığı şarkılarla büyük bir beğeni toplayan Aurora ile 17 Kasım’da Zorlu PSM’de gerçekleşecek konseri öncesinde müziğini konuştuk.

► İnsanlar için feminist ikon haline geldiniz. Ne düşünüyorsunuz?
Bence bu güzel. Bu güzel çünkü eşitliği savunmamız gerekiyor. Gerçekten toplumdaki mazlum kesimlerle ilgileniyorum. Bu bazen kadınlar oluyor, bazen içine kapanık insanlar oluyor. Gerçekten eşitliği savunuyorum ve hepimize saygı duyuyorum. Dünya tüm insanların dediklerini dinlerse bu çok faydalı olur. Düşünsenize insanların tamamının düşüncelerini sözlerini dinlesek dünya çok ileriye gider.

► “Queendom” şarkınızı yayınladınız. LGBTİ+ ve kadınlar için çok etkili ve destekleyici bir şarkı bu. Şarkı üzerine yorumunuz nedir?
Güzel bir başlangıç oldu. Bu şarkı herkes için. Seyahat ettiğim çeşitli yerlerde çok fazla eşcinsel insanla tanıştım. Bu insanlar bir topluluk tarafından desteklenmiyorlardı. Bir sürü kadınla da tanıştım. Desteklendiklerini hissetmiyorlardı. Bir sürü erkekle de tanıştım insanların önünde ağlamaktan çekiniyorlardı. Tüm bu insanlar için bir şarkı yapmak istedim. Hepimizin tanışıp evinde hissedebileceği bir şarkı yapmak istedim. Çünkü yargılandığımızı hissetmediğimiz çok az yer var. Bu yüzden güvende hissetmemizi istedim.

► Sizin ve benim gibi tüm genç nesil politika gibi sosyal meseleler hakkında konuşmaktan kaçınıyor artık. Ama siz hala umut taşıyorsunuz şarkılarınızda. Katılıyor musunuz?
Evet, doğru. Bence umutlu olmak önemli. Bence insanların öfkelenmesi, vazgeçmemeleri güzel. Bence inandığınız şeyler için savaşmanız önemli. Çünkü bizler bunu yapabilecek insanlarız. İnsanların bir şeyler konusunda tutkulu olmaları güzel bir şey. Bunu önemsememiz lazım. Biz güzeli önemsemek zorundayız. Dünya daha güzelleşti. Haberleri izlerseniz, dünya her geçen gün kötü bir hale geliyor olarak gözükebilir. Ama aslında değil. İstatiksel olarak daha az insan açlık çekiyor, daha az savaş var daha az suçlar var. Dünya daha iyi. Gittikçe de iyi hale geliyor. Bizim yaptığımız da yardımcı olmak. Bir farklılık yaratmak. Bir kişi bile değişiklik yapabilir. Ve bu bence baya ilham verici. Ve umut verici. Umuda ihtiyacımız var. En üzgün şarkılarda bile umut var aslında.

daha-fazla-umuda-ihtiyacimiz-var-530710-1.

► Nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz?
İnsanların birbirine karşı daha fazla empati kurdukları bir dünya. Bu zaten her şeyi çözecektir. Birbirimizi anlayabiliriz, farklı olanları anlayabiliriz. Farklı gözükenler de aynı şeylere ihtiyaç duyuyorlar. O yüzden etrafımızdaki insanlar için empati geliştirmemiz önemli. Böylece birbirimizi üzmeyiz ve önemseriz. Dünyada çok fazla şeye sahibiz. Biz her şeye sahip olalım bazı insanlar hiçbir şeye sahip olmasın demek olmaz. Kusursuz bir dünya daha fazla anlamak ve paylaşmak ile olacak.

► Bütün dünya göçmenleri tartışıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Bence sinirlenmek kolay olan. Bence onlarla ilgilenmek gerekiyor. Toprağımızı onlarla paylaşmamız gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. İnsanlar yeni yerlerde farklı hissederler ve bu yüzden zorba olabilirler. Korkarlar ve böyle olunca diğerlerini korkutma yolunu seçerler. Yeni gelenlerin kim olduğunu bilirsek daha iyi bakabiliriz onlara. Dengeyi bulmak biraz zor. Çünkü bizler hep bir yerlere bağlı olmayı seven insanlarız.

► Bir söyleşinizde “Benim radyom, ITunes’um, Spotify hesabım yok” diyorsunuz. Dünyadaki müziği nasıl takip edebiliyorsunuz?
Aslında çok fazla takip etmiyorum. Bazen başka gruplarla tanıştığımda kibarlarsa onları insan olarak seversem daha sonrasında bakıyorum onlara. Çok müzik dinlemiyorum çünkü boş zamanımda müzikte uzak durmak istiyorum. Sürekli müzikle uğraşıyorum zaten.

► Müziğiniz için karanlık diyemiyorum ama bazı depresif öğeler barındırıyor. Siz nasıl tanımlıyorsunuz?
Benim müzikle ilgili temel hedefim insanları bir sürece sokmak. Ağlamalarını, kendi içlerindeki çelişkileri keşfetmelerini istiyorum. Gerçekten hissetmelerini istiyorum. Şarkının sonunda karanlığı yenebileceklerini düşünmek istiyorum. Bence ağlamak çok önemli ve acılarını kabul etmek. Böylece bir gün daha olacağına inanırsın. Bence bu müziğin büyüsü. Seni ağlatabilir, üzebilir ya da dünyanın güzel olduğunu hatırlatabilir. Keşfedilecek şeyleri keşfetmeye yarıyor. İnsanların kendi duygularına ulaşabilecekleri müzik yapmak istiyorum o yüzden. Eğer yalnız hissediyorsanız müzik çok yakın arkadaşınız olabilir. Benim müziğim çok duygusal. Tabii değişiyor hangi şarkıyı dinlediğinize göre. Çok sayıda çok farklı dinleyicilerim var. Yetişkin kadın ve erkekler var. Küçük çocuklar var, metal, punk ve caz dinleyicileri var. Ne kadar farklı insanın benim konserlerime geldiğini görmek gerçekten çok ilginç. Keşfetmeye devam edeceğim. Yeni şeyler görmeyi seviyorum.

daha-fazla-umuda-ihtiyacimiz-var-530711-1.

► Sizi çok yakında Türkiye’de sahnede göreceğiz. Buradaki dinleyicilerinize bir mesajınız var mı?
Büyülü zaman geçireceğiz. Dans edeceğiz, ağlayacağız ve diğer her şeyi unutacağız birlikte konserdeyken. Birbirimize bağlı hissedeceğiz. Çok güzel olacak.