Bir tek çocuğun ve kadının dahi yatağa aç girmediği, 100 yıllık imar planlarının yapıldığı bir Avcılar’a imza attık

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak: 100 yıllık imar  planı yaptık

CEMİL GÜRGÖZ

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin tek kadın belediye başkanı Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, 100 yıllık imar planını yaptıklarını ancak, bu planların İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bekletildiğini, halkın olası bir depremde zarar görmemesi için bu planların bir an önce çıkması gerektiğini dile getiriyor. Belediyeciliğin bir meslek değil, kamu görevi olduğunu ve süreklilik gerektirdiğini anlatan Benli, Avcılar’da yaptıklarını ve yapmak istediklerini BirGün’e anlattı.

Başkanlığa gelirken hayaliniz neydi?
Hümanist, insanın doğasına uygun bir kent modeliydi hayalim. Büyük binaların yapıldığı, insanların birbirini tanımadığı değil sosyal yaşam dokusu olan bir Avcılar yaratmak arzumuz. İnsanlar mahallesinden çıkacak esnafından alışverişini yapacak, kafelerinde oturacak ve gezilecek yerlerinde dinlenecek. Bu yolda önemli mesafeler de katettik. Hollanda Rotterdam’dan dünyaca ünlü kent mimarları, uzmanlar getirdik. Avcılar’ın daha yaşanabilir, Batı’daki örnekleriyle yarışabilir bir yer olması için neler yapılabilir sorusuna yanıtlar aradık.

avcilar-belediye-baskani-handan-toprak-100-yillik-imar-plani-yaptik-531789-1.

İstediklerini gerçekleştirebildiniz mi?
Bu süreci en verimli şekilde geçirdik ve hedeflerimizin önemli kısmına ulaştık. Yerine getiremediğimiz çok az sayıdaki projelerimiz ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinde bekliyor. Planların, projelerin İBB Meclisi’nden geçmesi gerek, ancak çeşitli engellerle karşılaşıyorlar.

Neden bekletiliyorlar?
İlçedeki 10 mahalleden 8’inin imar planları yapıldı, İBB Meclisi’ne gönderildi. Bir yılı geçiyor ancak İBB hâlâ gündeme dahi almış değil. Bütün plan çalışmalarını yaptık. Plan Proje Müdürlüğü’nü kurduk. 2000’den önce yapılmış bütün evlere tebligat gönderdik. ‘Evlerin risk analizini yaptırın’ dedik. Avcılar’ın 100 yıllık imar planını yaptık. Avcılar’a imar planını vermemek suçtur, hukuki ve vicdani sorumluluğu vardır. Yapılması gereken her şeyi yaptık. Avcılar’a imar planını vermemenin sorumluğu ağırdır. Avcılar’ın en büyük sorunu deprem. Ama bu İstanbul’un sorunu, sadece Avcılar’ın değil. İstanbul 1’inci derecede deprem bölgesinde. Avcılar depreme daha hazırlıklı. Çözülmesi gereken en büyük sorunumuz, planlarımızın İBB’de beklivor olması. Eğer bir deprem olursa, hiç kimse bunun hesabını veremez.

Avcılar deprem riski altında, kentsel dönüşüm yapılmasını istiyorsunuz.
Kentsel dönüşüm ilkelerini 100 yıllık bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekiyor. Yerinde ve uygulanabilir bir kentsel dönüşüm bizim önceliğimiz. İnsanların kendi mahallelerinden, alanlarından göç ettiremediği ve borçlandırılmadığı bir imar planı anlayışımız var. Deprem riskinden ancak evleri yenileyerek kaçabiliriz. Deprem değil, bilinçsiz yapılan yapılar öldürüyor. Bundan dört yıl önce, Mayıs 2014’te mahallelerin planlarını yaptık. 1/5 bin ölçekli planlar Büyükşehir’in görevi olmasına karşı kendi kadrolarımızla bunları hazırlayıp İBB’ye aktardık. 4 yıl süren bir çalışmada ilçede kaç bina var, envanteri ne, yoğunluğu nasıl kurtarırız tek tek ele alındı. İmar planının yapıp İBB’ye vererek biz 1/1000’e hazırız dedik.

Belediye olarak kentsel dönüşüm anlayışımız insanların evlerinin yıkılmasına, yaşadıkları yerlerden uzaklaştırılmasına ve borçlandırılmasına karşı. Sulukule ve diğer ilçelerdeki gibi olmayacak. Biz yerinde dönüşümü savunuyoruz. Kimse göç etmek zorunda kalmayacak, başka başka yerlere savrulmak zorunda kalmayacak. Gecekondu mahallesi olan Tahtakale ile Isparta Kule’lerinin olduğu yerlerde imar sorunu var. Tahtakale’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezerv alanı olarak TOKİ’ye plan yaptırdı, ama halk kabul etmedi. Çünkü evleri yıkılıyor ve borçlandırılıyorlar. İnsanlar göç etmek zorunda kalıyorlar. O borcun altına girmeleri mümkün değil. Bizim planlarımızda halkın yanında olmayan hiçbir proje yok.

avcilar-belediye-baskani-handan-toprak-100-yillik-imar-plani-yaptik-531790-1.

Ne tür projeler gerçekleştirdiniz?
Sosyal belediyecilikte oldukça iddialıyız. Birçok sosyal projeyi göreve gelir gelmez adım adım hayata geçirdik. ‘Hiç kimse yatağa aç girmeyecek’ dedik. Aş Evi’ni kurduk. İhtiyaç sahiplerini tespit ettik. Evlerine her gün sıcak yemekler gönderiyoruz. Evde bakım hizmeti, sağlık hizmeti veriyoruz. Huzurevlerimiz var. Öğrencilerimizi de üniversiteye hazırlıyoruz. Kazananlara öğrenci yurdu yapıyoruz. Kız Öğrenci Yurdu açtık. Kadın Daire Müdürlüğü, ardından Kadın Dayanışma Evleri'ni açtık. Kadın Sığınma Evi yaptık. Gençlerin sanatla buluşması için konservatuvar açtık. Spor Müdürlüğü kurduk. Çocuklar için kulüplerimiz var. Örnek bir hayvan barınağı kurduk. İnsani Gelişme Vakfı’nın araştırmalarında Türkiye’nin 500 belediyesi arasında, yeşil bant üzerinde ilk 24 belediye arasındayız. Yüksek insanı gelişme gösteren belediyeler arasındayız. Aynca Argüdan Araştırma Vakfı’nın çalışmasıyla, İstanbul’un en iyi 3 belediyesinden biri olduk. Toplumsal belediyeciliği en iyi yapan belediye seçildik.

Kadına ve çocuğa pozitif ayrımcılık yapan projeleriniz dikkat çekici.
Kadın ve hekim olma farkı diyelim. Belediye başkanlığı hekimliğe çok benzer. Ben toplum hekimliği yapıyorum. Avcılar'daki sorunlara bir doktor gözüyle neşter attık, çareler ürettik. Halkçı ve toplumcu belediyecilik anlayışımızı, aynı toplum hekimliği yapar gibi sürdürüyorum. Belediyecilik, beşikten mezara kadardır. Sınırı yoktur. O yüzden hiçbir hizmet kesintiye uğratılamaz. Kadınları öncelleyen, çocukları koruyan kollayan birçok projemiz halihazırda faaliyette. Sadece kadın ve çocuk değil, yaşlı, engelli yurttaşlarımızın da sorunlarına, sıkıntılarına çözümler ürettik.

avcilar-belediye-baskani-handan-toprak-100-yillik-imar-plani-yaptik-531792-1.

Yeniden aday mısınız?
Hiçbir belediye başkanı tamam demek üzere göreve başlamaz. Burasını bir meslek ya da makam olarak değil, kamu hizmeti olarak görüyorum. Biz toplum sağlığını görev edinmiş hekimlerin öğrencileriyiz. Belediye başkanlığını da toplum sağlığı hekimliği yapar gibi yapıyorum. Kimse de başladığı işi yarım bırakmak istemez. Bugüne kadar önemli projeler gerçekleştirdik, yeni dönemde de bunları daha da artıracağız.


AVM yok, sosyal alanlar var

Kent imar planlarında AVM’lere yer vermedik. Mahallelerimizin imar planlarını yaptık. İstanbul Büyükşehir’e gönderdik. Burada daha fazla yeşil alan ayırıyoruz. Parklarımız aynı zamanda toplanma alanlarıdır. Ancak bizim yaptığımız imar planlarında Yeşilkent ve Firuzköy dahil olmak üzere AVM yok. Biz esnaflığın ne demek olduğunu bilen ve esnaflıkla toplumunu kalkındıran bir toplumuz. Orada herkes ekmek yer. Çoluk-çocuğunun rızkını çıkaran, topluma faydalı olan bunu da paylaştıran, yardımını yapan esnafımızın daha çok olmasını istiyoruz. Bazı kaynakların sadece bir kanala akıtılmasını doğru bulmuyoruz. O nedenle de Avcılar’ın planı, 100 yıllık kentleşmesi AVM yönünde değil.


Arkeopark değer katacak

Küçükçekmece Gölü kenarı arkeolojik doğal sit alanı. Burası Roma, Bizans döneminin eserlerini içeren, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerinde olan ve İstanbul’da hiç yapılanmamış, bakir kalmış bir alan. Bu alana Bathonea Aeropark yani ‘Bereketpark’ projesi yapmak için 4 yıl çalıştık. Bu projemizin özelliği, bilim insanlarının teklifiyle oluşmuş bir arkeopark olması. Bir açık hava müzesi gibi olacak. İstanbul'un, Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük arkeoparklarından biri olacak. İstanbul'un turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacak. Gelecek turist sayısını artıracak. Ve gelen turistin kalma süresini de 1 gün uzatacak kadar bir katma değer yaratacak. Yüz bin civarında insana da iş kapısı olacak. Tüm bunlar sebebiyle bu parkın Avcılar ve İstanbul'a bereket getireceğine inanıyoruz. Adına da 'Bereket Parkı' verdik.