Avcılar Dersim’de, yöre halkı tepkili
Fotoğraf: Depo Photos

Kayhan AYHAN

Dersim’de son yıllarda yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri ve hayvanlar kente gelen avcılar tarafından katlediliyor. Yöre halkının tepkilerine rağmen bölgede avcılık faaliyetleri devam ediyor. Dersim’de dün sabah saatlerinde de avcılar görüntülendi. Dersim Dernekleri Federasyonu sözcüsü Hasan Şen, avcıların kendilerine tepki gösteren yurttaşları tehdit ettiğini söyledi. Avcıların öğretmenevinde kaldığını belirten Şen, yetkililere avcıların kentten atılması çağrısında bulundu. Şen, "Biz feragat etmekten bıktık, yeter artık, Dersimlilerin sabrı her geçen gün azalıyor..." dedi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da "Bu vicdansız durumu bütün dünyaya anlatmak önemli. Biz spor adı altında bu canlıların katledilmesine karşıyız ve buna karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Avcıları kentimizde istemiyoruz" diye konuştu.

Avcılar bir süredir bölgede. (Fotoğraf: BirGün)Avcılar bir süredir bölgede. (Fotoğraf: BirGün)

DAĞ KEÇİSİ KATLEDİLDİ

Dersim’de son yıllarda yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri, kente gelen avcılar tarafından katlediliyor. Tepkilerin ardından avlanması yasaklanan dağ keçilerine karşı saldırı ise devam ediyor. Önceki gün Pülümür ilçesinin Hasangazi köyü yakınlarındaki Karor Deresi mevkisinde ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki yaban keçisi, avcılar tarafından katledildi. Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) ile korunan ve Dünya Doğa Koruma Birliği’nce (IUCN) yayımlanan ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki dağ keçisi üzerinde kurşun izine rastlandı ve keçinin yakın süre önce öldürüldüğü belirlendi. Bölgede yaban keçisini vuran kaçak avcıların yakalanması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ile jandarma ekiplerince çalışma başlatılmıştı.