Dersim'de avcılık faliyetleri devam ediyor. Avcılar, katlettikleri bir domuzu arabalarının arkasına bağlayarak sürüklediler. Yöre halkı, avcıların kenti terketmesini istiyor.

Avcılar, domuzu katledip sürükledi

Kayhan AYHAN

Dersim'de son yıllarda yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri ve hayvanlar kente gelen avcılar tarafından katlediliyor. Yöre halkının tepkilerine rağmen bölgede avcılık faaliyetleri devam ediyor. Dersim'de en son bir domuzun katledilerek aracın arkasında sürüklendiği görüldü. Kutudere bölgesinde çekilen görüntüler halk tarafından öfkeyle karşılandı.

AVCILIK BİR CİNAYETTİR

Avcıların konakladığı öğretmenevi önünde yapılan açıklamada, "Atalarımızdan bize miras kalan bu inancı ve kültürü bizden sonraki nesillere bırakmak boynumuzun borcudur. Buradan bir kere daha haykırıyoruz. Yerli yabancı ayrımı yapmadan avcılara diyoruz ki; Avcılık bir cinayettir. Bundan vazgeçin. Her canlıya saygı duyun. Saygı duyun ki, sizin çocuklarınız ve torunlarınız da sizlerle gurur duysun" denilerek avcıların kenti terk etmesi istenmişti.

DAĞ KEÇİSİ KATLEDİLMİŞTİ

Dersim'de son yıllarda yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri, kente gelen avcılar tarafından katlediliyor. Tepkilerin ardından avlanması yasaklanan dağ keçilerine karşı saldırı ise devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Pülümür ilçesinin Hasangazi Köyü yakınlarındaki Karor Deresi mevkiinde ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki yaban keçisi, avcılar tarafından katledildi. Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) ile Korunan ve Dünya Doğa Koruma Birliği’nce (IUCN) yayımlanan ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ndeki dağ keçisi üzerinde kurşun izine rastladı ve keçinin yakın sürede öldürüldüğü belirlendi. Bölgede yaban keçisini vuran kaçak avcıların yakalanması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ile jandarma ekiplerince çalışma başlatılmıştı.