Denizli Avdan’da, acele kamulaştırma kararı sonrası yapılmak istenen kömür madeni ocağına yurttaşlar tepki gösterdi. Yaşam alanlarını korumak için mücadele edeceklerini belirten yurttaşlar, "Bu toprakların üstü altından daha zengindir" dedi.

Avdan’da mücadele sürüyor: "Bu toprakların üstü altından daha zengindir"

İlayda SORKU

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde açık kömür ocağı işletmesi kurulması için acele kamulaştırma yapılmasına karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor. Yurttaşlar, tarım arazileri ve yaşam alanlarının ellerinden alınıp maden ocağına yapılmasına tepki göstermek için köy meydanında bir basın açıklaması düzenledi.

Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği tarafından yapılan açıklamayı okuyan Ayşe Hazer, "Bu kamulaştırma gerçekleşirse zeytinlikler ve tarım alanları tamamen kömüre feda edilecek. Kamulaştırma işleminin Avdan'da tarımı tamamen bitireceği gerçektir. Tarım ile geçimini sağlayan yöre halkı bölgede barınamaz hale gelecek, bölge halkının tarımsal faaliyetinden dolaylı olarak faydalanan diğer sosyal ve ekonomik ilişkiler zarar görecektir. Yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde açılacak olan bu maden nedeniyle, Avdan Mahallesinde yaşama imkânı kalmayacaktır. Bir yerleşim yerinin kökten kaybolması ve buradaki sosyal ve ekonomik varlığın yok olması nedeniyle kamu yararından söz edilemez" ifadelerini kullandı.

'TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Kamulaştırmanın Avdan’da tarımı tamamen bitireceğini vurgulayan Hazer, "Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş vardır. Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Kamulaştırma alanlarının içinde zeytinlikler vardır. Sen mi diktin ki sen kesiyorsun diyerek ağacımıza doğamıza sahip çıkıyoruz. Acele kamulaştırılan alanların etrafında çok sayıda sit alanı bulunmaktadır. Kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı da burada bulunmaktadır. Kamulaştırma kararına karşı çıkarak tarihimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz" dedi.

Hazer şunları dile getirdi: “Danıştay’da açılan iptal davalarının sonuçlarına beklemek sizin hukuksuz bir şekilde Avdan bölgesinde kepçe ve kamyonlar ile çalışmalar ve hareketlilik başlamıştır. Avdan, yeraltı su kaynaklarıyla, ormanlık alanlarıyla, verimli topraklarıyla ve zeytinlikleriyle Denizli’nin en ciddi gelir kaynaklarından birisidir. Bu toprakların üstü, altından daha zengindir. Bu sorun sadece Avdan’ın sorunu değildir. Tüm Denizli halkını çocuklarımızın geleceği için doğamıza, çevremize, havamıza, suyumuza sahip çıkmak için mücadeleye davet ediyoruz. Son olarak da bölgedeki yerel yönetim sorumlularına bölgenin tüm milletvekillerine bu kararın değiştirilmesi Avdan topraklarının yeniden tarım yapılabilir alanlar olarak devam edebilmesi için göreve çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan köyünde açık kömür ocağı işletmesi kurulması için ocak ayında acele kamulaştırma kararı verildi. Yayımlanan karara göre, 3 milyon 764 bin 623 metrekarelik bir alan kömür madeni için kamulaştırıldı. Bölge halkı kararın iptali için Danıştay’a başvurarak dava açtı. Mahkeme süreci devam ederken Avdan Kömür isimli şirket faaliyete başladı. Kömür madenine ve acele kamulaştırma kararına karşı çıkan yurttaşlar arazilerinde bulunan zeytin, tütün, üzüm gibi ürünlerini maden şirketinden korumak için nöbet tutmaya başladı.