Makina Mühendisleri Odası, AVM’lerde alınması gereken salgın önlemlerine ilişkin bir rapor hazırladı: AVM’lerdeki klima santralları taze havalı olmalı. Yiyecek içecek mekanları kapatılmalı

AVM’de tehlikeye karşı taze hava şartı

BirGün/ANKARA

Salgında ‘Normalleşme” sürecinde AVM’lerin açılması kararı tartışmaları beraberinde getirdi. Alışveriş merkezlerinde bu dönem alınması gereken tedbirler hayat kurtarıcı olabiliyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ile iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren ISKAV, İSKİD MTMD, TTMD, MÜKAD ve TRFMA ortaklığıyla oluşturulan İklimlendirme Teknik Kurulu, “AVM’lerde pandemi tedbirleri” isimli çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, bu süreçte gündeme gelen iklimlendirme ve tesisat konusunda toplumun doğru bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Yener, kurulun açıkladığı tedbirlerin, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine ek olarak hazırlandığını kaydetti.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nden Gürkan Arı da AVM’lerin pandemi senaryolarına göre kurgulanmadığını belirterek “Kurulun çalışması AVM’lerin yanı sıra tüm konut ve tesisleri kapsayacak. AVM’lerdeki klima santralları taze havalı olmalı. Yüzde 100 taze hava ile çalıştırılmalı” dedi.

İklimlendirme Teknik Kurulu’nun, AVM’lerde bulunan klimalar ve diğer sistemlere ilişkin alınması gerektiğini açıkladığı önlemlerden bazıları şöyle sıralandı:

■ Egzoz hava kanalı, taze hava kanalı ve panjurlarında gerekli önlemler alınmalı ve gerekli revizyonlar yapılmalı.

■ AVM’lerde bulunan tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalı.

■ Havalandırma tesisatlarında mümkün olduğunca hava türbülansın az olacağı çözümlere gidilmeli.

NEM SEVİYESİ YÜZDE 40-60 ARASINDA OLMALI

■ İç ortam nem seviyesi yüzde 40 ile yüzde 60 aralığında tutulmalı.

■ WC aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalı. WC’lerde negatif basınç sağlanmalı. WC’lere mümkün olduğunca WC egzoz havasının yüzde 80’i kadar taze hava verilmeli.

■ AVM’lerin ziyaretçi, çalışan ve mal giriş kapılarında hijyenik paspaslar kullanılmalı.

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZENLENMELİ

■ Pandemi sürecinde AVM yeme içme alanları, sinema salonları, oyun ve eğlence alanları kullanıma kapatılmalı.

■ Yaz aylarında sıcak bölgelerde AVM çalışma saatleri yerel yönetimlerle düzenlenmeli.