Hükümetin ‘normalleşme’ sürecine ilişkin eleştirilerde bulunan HDP Emek Komisyonu, AVM’lerin açılmasına tepki gösterdi. Komisyon, sermayenin menfaati için toplumun ve AVM işçilerinin salgına teslim edildiğine dikkat çekti

AVM işçileri salgına teslim ediliyor

Hükümetin ‘normalleşme’ süreci kapsamında bugün açılacağını duyurduğu AVM’lere ilişkin açıklama yapan HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, “Salgının kontrol altına alındığı kesinleşmeden, AVM’ler açılmamalıdır” dedi. Köse’nin yazılı olarak yaptığı açıklamada, AVM’lerin açılması kararı ile sermayenin menfaati için toplumun ve AVM işçilerinin salgına teslim edildiğine dikkat çekildi.

AVM’lerin açılacak olmasının bulaşı artırma ve ikinci dalga salgını tetikleme riski barındıracağı ifade edilen açıklamada, AVM’lerde örgütlü sendikaların da buralarda salgın kontrolünün mümkün olmadığını sık sık dile getirdiği ve açılma tarihinin ertelenmesini istediği hatırlatıldı.

Açıklamada, Türkiye genelindeki yaklaşık 450 AVM’de çalışan 500 bin işçiye yönelik alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

■ İş ve gelir güvencesi mutlaka korunmalıdır.

■ İşçilerin ücret ve ücrete bağlı sosyal hakları ile yürürlükteki tüm kazanımları devlet tarafından güvence altına alınmalıdır.

■ AVM’lerde teknik, sıhhi ve eğitsel bir dizi tedbir ile birlikte işçiler için insanca çalışma ortamı sağlanmalıdır.

■ Sendikaların önerileri dikkate alınmalı, AVM’lerin açılışına sendikalarla birlikte karar verilmelidir.

■ Sağlık, gıda, hijyen, lojistik gibi zorunlu sektörler dışında kalan bütün sektörlerde “üretime” ara vermelidir.

■ Salgının ve yayılma hızının dizginlenmesinde somut ve belirgin bir mesafe katedilene kadar AVM’ler gibi riskli alanlar açılmamalı, ticaret değil, insan sağlığı öncelenmelidir.