Avrupa Birliği Maliye Bakanları, koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltabilmek için, 540 milyar Euro’luk kurtarma paketi üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği, 540 milyar Euro’luk yardım paketinde anlaştı

Avrupa Birliği maliye bakanları ekonominin koronavirüs salgınından toparlanabilmesi için yarım trilyon Euro değerindeki yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardılar ancak derin bir resesyona doğru giden AB'de, toparlanmanın nasıl finanse edileceği sorusu yanıtsız kaldı. Önceki günlerde varılamayan uzlaşıya ancak Almanya ve Fransa tarafından Hollanda'nın itirazlarını geri çekmesi sağlanarak varıldı. Hollanda salgın ile boğuşan devletlere verilecek acil kredilerin bazı koşullara bağlı dağıtılmasını istiyordu.

Anlaşmada toparlanmayı finanse etmek için ortak borçlanma senedi ihraç edilmesi konusu yer almadı. İtalya, Fransa ve İspanya koronavirüs salgınıyla mücadele edecek parayı yaratabilmek için ortak borçlanma aracı ihraç edilmesini istiyor, Almanya, Hollanda, Finlandiya ve Avusturya ise buna şiddetle karşı çıkıyorlardı.

AVRUPA TARİHİNİN EN ÖNEMLİ EKONOMİK DESTEK PLANI

Anlaşmada "yenilikçi finansal araçların" konusunun AB üyesi 27 ülkenin devlet başkanı nezdinde ele alınması gerektiği belirtildi. Yani son derece tartışmalı olan Avrupa ülkelerinin tek başlarına değil de ortak şekilde borçlanması konusu başka platformlarda müzakere edilmeye devam edecek. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, anlaşmayı AB tarihinin en önemli ekonomik destek planı olarak niteleyerek "Avrupa, bu krizin üstesinden gelebileceğini gösterdi" dedi.

100 MİLYAR EURO ÇALIŞANLAR İÇİN

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte dün yaptığı açıklamada, koronavirüsün neden olduğu salgınla mücadele etmek için bir araya gelemezse, AB'nin varlığının tehlikeye gireceği uyarısında bulunmuştu. Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogrup'un başkanı Mario Centeno, paket kapsamında 100 milyar Euro’nun çalışan ücretlerinin finanse edilmesi için kullanılacağını ve böylece şirketlerin istihdamı değil, çalışma saatlerini azaltabileceğini söyledi.

Centeno, Avrupa Yatırım Bankası'nın şirketlere 200 milyar Euro kredi sağlayacağını ve Euro bölgesinin kurtarma fonu olun Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) 240 milyar Euro’luk ucuz kredi sağlayacağını belirtti.