Avrupa Birliği göçmenler üzerinden pazarlığa hazır

Avrupa Birliği(AB) Komisyonu sözcülerinden Dana Spinant, 24-25 Haziran’daki AB Liderler Zirvesi’nde “Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı sığınmacılara destek” konusunun da görüşüleceğini söyledi.

Spinant, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı telefon görüşmesine değindi.


Görüşmede AB-Türkiye ilişkileri, koronavirüs ile mücadele, Ticaret ve Gümrük Birliği, Doğu Akdeniz’deki durum, göç konusu ve Afganistan’daki gelişmeleri ele aldığını belirten Spinant, telefon görüşmesinin 24-25 Haziran’da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nin öncesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

Avrupa Birliği topraklarına daha fazla göçmenin gelmemesi adına bir süredir Türkiye ile ikili anlaşmalar ve Türkiye’ye mali desteğin artırılmasına yönelik gündemler masada durduğu dönemde Spinant bu konuya da değindi. Spinant, “Mart ayındaki son toplantı, Komisyon’u Türkiye ile ilişkiler alanında geniş kapsamlı konularda çalışmaya davet etmişti. Başkan (Ursula von der Leyen) elbette Konsey’deki ortaklarıyla Türkiye’ye ilişkin çalışmamızın sonuçları hakkında görüşecek. Bu görüşme elbette göç desteği, Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı sığınmacılara destek konusunu da içerecek. Komisyon bu konudaki tedbirler üzerinde çalışmaya devam ediyor ve Başkan da tavrını ve vardığı sonuçları Konsey ile paylaşacak” dedi.

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile Berlin’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin çok sayıda mülteciyi barındırdığına işaret eden Merkel, “Anlaşma önemli ve daha da geliştirilmeli. Türkiye 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırma konusunda muhteşem bir iş yapıyor. Türkiye desteğimizi hak ediyor” dedi.

AA