Avrupa Birliği, Ukrayna'nın AB adaylık başvurusu hakkında olumlu sinyal vermedi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB olarak zamana uygun davranmamız gerekiyor. Bu zor olacak. Ukrayna'nın AB'ye üyeliği konusunda Avrupa'da farklı görüşlerin olduğunu biliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği'nden Ukrayna'nın üyelik başvurusu için olumlu sinyal gelmedi

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, Ukrayna'nın AB adaylık başvurusu hakkında olumlu sinyal vermedi.

Avrupa Parlamentosu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle olağanüstü oturum düzenledi.

Oturuma video bağlantıyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski'den sonra AB Konseyi Başkanı Charles Michel kürsüye geldi.

Zelenskiy'in, Ukrayna'nın AB'ye aday ülke olarak tanınması başvurusunu aldıklarını aktaran Michel, "AB olarak zamana uygun davranmamız gerekiyor. Bu zor olacak" diye konuştu.

Michel, "Ukrayna'nın AB'ye üyeliği konusunda Avrupa'da farklı görüşlerin olduğunu biliyoruz" dedi.

Öncelikle AB Komisyonu'nun Ukrayna'nın adaylığı hakkında görüş bildirmesi, ardından konunun Konseyin sorumluluğuna geleceğini anlatan Michel, "Konsey, yapılan bir ölçüde sembolik, siyasi ve meşru talebi ciddi biçimde değerlendirmek zorunda kalacak" diye konuştu.

Michel, bu konu masaya geldiğinde uygun tercihi kararlı ve net biçimde yapacaklarını ifade etti.

Avrupa'nın Ukrayna'yı desteklemesi gerektiğine işaret eden Michel, Rusya'nın sadece Ukrayna'ya değil aynı zamanda demokrasi, uluslararası hukuk ve insan haklarına da saldırdığını belirtti.

Michel, "Rusya, geri çekil, evine dön ve konuşalım" ifadesini kullandı.

Rusya'ya çeşitli ekonomik yaptırımlar da uyguladıklarını anımsatan Michel, "Bu yaptırımların bize de maliyeti olacak. Bu maliyeti ödemeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

(AA)