Türkiye, Avrupa Birliği'nin zorunlu haller dışında gidilmemesi istenen riskli ülkeler listesinden yine çıkarılmadı.

Avrupa Birliği, Türkiye'yi riskli ülkeler listesinden yine çıkarmadı

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun 15 günde bir yenilenen seyahat tavsiyeleri listesi, 1 Eylül itibarıyla yeniden düzenlendi. Türkiye’ye uygulanan kısıtlamalar yine kaldırılmadı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye, yeni listede de, Covid-19 vakalarının son günlerde artması nedeniyle zorunlu haller dışında gidilmemesi istenen, “riskli ülkeler” listesinde kalmaya devam edecek.

Seyahat tavsiyeleri listesi, AB vatandaşlarını uyarmak amacıyla ayda iki kez yenileniyor. AB, koronavirüs vaka sayısı her 100 bin kişide 16’nın üzerinde olan ülkeleri, “riskli” sayıyor.

TÜRKİYE TURUNCU LİSTEDE

Son günlerde Avrupa’da giderek artan vakalar nedeniyle, İspanya ve Kıbrıs da birçok ülke tarafından, Türkiye’nin de yer aldığı zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken turuncu listeye dahil edildi.

Bulgaristan, Hırvatistan, Romanya’nın yanı sıra, 1 Eylül’den itibaren Macaristan ve Slovakya da turuncu listeye alınacak. Birçok Avrupa ülkesi, AB sınırları içindeki bu ülkelere de seyahat kısıtlaması getirilecek.

Yüksek vaka sayıları nedeniyle turuncu listede yer alan Slovenya’nın da, Hollanda ve diğer bazı Avrupa ülkeleri tarafından, kesinlikle gidilmemesi gereken kırmızı listeye alınması gündemde. Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Arnavutluk’un tamamı da riskli ülkeleri simgeleyen turuncu listede bulunuyor.

Belçika ve Fransa’nın belirli kesimleri de, yüksek vaka artışı yüzünden turuncu listeye alındı. Fransa’da yaklaşık 15 bölgeye, zorunlu haller dışında gidilmesi önerilmiyor.

Kırmızı ve turuncu listedeki ülkeler, Avrupa’daki sigorta şirketleri tarafından kapsam dışında tutuluyor. Bu ülkelerden dönenler, birçok AB ülkesinde 14 gün zorunlu karantinaya tabi tutuluyor. Karantina süreci yıllık izinden sayılmadığı için çalışanlar, iş yerleri ile sorun yaşıyor.

Olası bir kapanma durumunda Avrupa’daki hükümetler, kırmızı ve turuncu bölgedeki vatandaşlarını geri getirme sorumluluğunu üstlenmeyeceğini açıkladı.