Avrupa, Boğaziçi ile dayanışmada: Almanya, Hollanda ve Avusturya’da eylemler

BirGün / Avrupa

Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma eylemleri Avrupa’nın birçok noktasında artarak devam ediyor. Özellikle polisin Boğaziçi öğrencilerine ve Türkiye’nin birçok kentindeki dayanışma eylemlerine karşı kullandığı orantısız güç, gözaltılar ve tutuklamalar, dayanışma eylemlerinin Avrupa'nın birçok şehrinde tepkilere neden oldu.

Haftaiçi Köln ve Duisburg kentlerinde düzenlenen eylemleri, Haftasonu başta Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Amsterdam gibi kentlerdeki eylemler izledi. Pazar günü Boğaziçi mezunları Düsseldorf kentinde de sokağa çıkacaklar.

Berlin: Berlin Boğaziçi Dayanışması'nın çağrısıyla bugün Berlin'de yüzlerce kişi bir araya gelerek kayyum rektör Melih Bulu'yu, LGBT'lileri kriminalize etme çabalarını ve onlara yönelik baskıları, polis şiddetini, gözaltı ve tutuklamaları protesto etti. Alexanderplatz'daki Dünya Saati önünde toplananlar, “Boğaziçi Direniyor: Kayyumlara karşı ses çıkarıyoruz” diyerek, direnen Boğazici Üniversitesi öğrencileriyle dayanıştılar ve direnişi Berlin'den de selamladılar. Eylemde Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin Erdoğan' a hitaben yayınladıkları mektup da Türkçe ve Almanca olarak okundu.

Amsterdam: Amsterdam Türkiye Başkonsolosluğu önünde toplanan öğrencilere, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. Eylemde kayyum atamasının akademik, demokratik, özerk üniversiteye yapılan bir saldırı olduğu ve kabul edilemeyeceğini dile getiren konuşmalar yapıldı.

Münih: Münih'te de Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma ve kayyum atamasına karşı Münih Odeonsplatzt bir eylem düzenlendi. Odeonsplatzt’da gerçekleşen eylemde tutuklu tüm öğrencilerin bırakılması için çağrı yapıldı. Münihli Üniversitelilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteklediği eylemde, tutuklu öğrencilere dikkat çekmek için 2 saatlik durma eylemi gerçekleştirildi.

avrupa-bogazici-ile-dayanismada-almanya-hollanda-ve-avusturya-da-eylemler-838717-1.

Hamburg: Cuma günü Hamburg konsolosluğu önünde yapılan eyleme ilaveten bugün Hamburg Garı'nda ikinci bir dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Eylemler pandemiye, olumsuz hava koşullarına rağmen önemli sayıda bir katılımla gerçekleşti. Eyleme destek veren Sol Parti üyeleri Erdoğan‘ı istifaya davet ettiler.

Hannover: Demokratik Güç Birliğinin çağrıya Hannover kentinde “Kayyumlara hayır” mitingi düzenlendi. Eylemde Boğaziçi Üniversitesi'nin yanı sıra belediyelere yapılan kayyum atamaları ve cezaevlerindeki tecrit uygulamaları da sert dille eleştirildi.

Viyana: Avrupa Kadın Dayanışmasının etkinliği ardından, Boğaziçi ile dayanışma etkinliği gerçekleştirildi. Avusturyalı ve Türkiyeli birçok grup ve öğrenci eyleme destek verdi.