Avrupa'da 30 kadar kentte düzenlenen ‘Adalet Nöbeti’nde Türkiye'deki hukuksuzluğa dikkat çekilerek, siyasi tutukluların serbest bırakılması talep edildi

Avrupa'da 'Adalet Nöbeti'

BirGün / ALMANYA

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Avrupa'nın Köln, Hannover, Frankfurt, Ludwigsburg, Mannheim, Giessen, Bremen, Hamburg, Ulm, Mainz, Viyana, İnnsbruck, Linz, Strazburg, Lyon, Essonne, Bordo, Nantes, Paris, Ringsted, Zürih ve Londra'nın da aralarında olduğu kentlerinde ‘Adalet Nöbeti’ tuttu.

Adalet Nöbeti'ne farklı kentlerde demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ile sol gruplar da destek verdi. AABK Genel Başkanı olarak yaptığı konuşmaları nedeniyle yargılanan Turgut Öker ile siyasi tutuklu ve gazetecilerle dayanışma amacıyla düzenlenen Adalet Nöbeti'nde adil yargılama çağrısı yapıldı.

AABK: DAVALARIN ANA MUHATABI ALEVİ TOPLUMU

Etkinliklerde AABK adına yapılan açıklamada Türkiye'de on binlerce insanın herhangi bir suç işlediğine dair kanıtlar olmadan tutuklandığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Birçok muhalif isim, Terörle Mücadele Yasası ile susturulmaya çalışılıyor. Yargı hükümet tarafından muhalefeti susturmak maksadıyla baskı aracı olarak kullanırken, ifade özgürlüğü hakkı alenen çiğneniyor. Basın özgürlüğü de kısıtlanmaktadır. Binlerce gazeteci, insan hakları savunucusu, politikacı, aktivist, aydın, muhalif ve AKP rejimini eleştiren isimlerin sırayla tutuklandığı bu süreçte, adil yargılanma umudu her geçen gün azalmaktadır. Demokratik yollarla seçilenler görevlerinden alınarak yerlerine kayyumlar atanmaktadır. AKP'nin devlet politikası olarak uyguladığı baskı, inkar ve asimilasyon politikaları Alevi toplumuna yöneltiliyor, ibadethaneleri cemevlerine saldırılıyor. Turgut Öker'e yönelik açılan davalar ve yargılama süreci baskı politikalarının canlı örneğidir. Saldırıların ve davaların ana muhatabı Alevi toplumudur. Alevilerin haklı taleplerini dile getiren, hak ihlallerine karşı mücadele eden onursal başkanımıza açılan davalarla, Alevi inancımız ve kurumlarınız yargılanıyor. AKP Hükümetini 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne uymaya ve Turgut Öker hakkında konulan yurtdışına çıkma yasağını kaldırmaya davet ediyoruz. Yargıya da adil yargılama çağrısı yapıyoruz.”

‘TÜRKİYE, AKP REJİMİ DEĞİLDİR’

Frankfurt'ta Paulkirche meydanında düzenlenen Adalet Nöbeti'ne Federal Milletvekili Ulla Nissen (SPD), Hessen Milletvekilleri Turgut Yüksel (SPD) ile Taylan Burcu (Yeşiller) da destek verdi.

Almanya'da inanç topluluğu olarak tanınan bir kurumun başkanının söylemleri nedeniyle yargılanmasını doğru bulmadıklarını belirten Nissen, Öker'e tam destek verdiğini ve davayı takip edeceğini söyledi. Yeşiller Milletvekili Burcu da kendini demokrat diye tanımlayan herkesin sesini yükseltmesi gerektiğini, sessiz kalanların ise haksızların ortağı anlamına geleceğini ifade etti. Turgut Yüksel de "Türkiye, AKP rejimi değildir. Laik, demokratik bir çoğunluk var. Demokrasi güçlerinin bizim desteğimize ihtiyacı var" diye konuştu. AABF Hessen Birliği Başkanı Dilber de Turgut Öker'i asla yalnız bırakmayacaklarını dile getirdi.

TURGUT ÖKER: BU BULUŞMA KALICI OLMALI

Frankfurt Adalet Nöbeti'ne canlı bağlanan Turgut Öker, Avrupa'da 30 kadar kentte eylem düzenlendiğini belirterek, "Adalet Nöbeti'nin ne kadar önemli olduğunun siz de farkındasınız. İçinde geçtiğimiz süreçte bizim zorda olan kim olursa olsun bütün toplumsal kesimlere el uzatacak, onların yanında olacak bu buluşmayı kalıcı kılmamızın son derece doğru olacağına inanıyorum. Çünkü içinde geçtiğimiz süreç, karanlık bir süreçtir. Karanlığa karşı, zalim yönetim anlayışına karşı, yargılananlar, cezaevinde bulunanlar, hayatın hangi alanında bir çığlık varsa onun yanında olmamız gerekiyor" dedi.

HANNOVER'DEN BÜYÜK DESTEK

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu kuzey bölge teşkilatının çağrısıyla, Opernplatz'ta yapılan mitinge Sol Parti, Didf, Atif, Die Linke de destek verdi. AABF Kuzey Bölge Başkanı Haydar Gençer, Turgut Öker'in yalnız olmadığını belirterek, "Onun için adalet nöbeti tutuyoruz. Bu dava Alevilere karşı açılmış bir davadır. Mutlaka takipçisi olacağız" dedi. Die Linke Fedaral Milletvekili Diether Dehm ise "AKP ve Erdoğan demokrasi düşmanıdır. Biz bu yaşananları tarihimizde tecrübe ettik. Demokrasi güçlerini destekliyoruz" dedi.

Sol Parti Hannover de tüm demokrasi güçlerini AKP'ye karşı ortak mücadeleye ve yeni geziler yaratmaya davet ettiklerini söyledi.

BREMEN'DE AKP'YE PROTESTO

Bremen'de de Cemevi'nin çağrısıyla Anagar önünde bir araya gelen yaklaşık 120 kişi, Turgut Öker ve siyasi tutuklulara destek verdi. Yaklaşık iki saatlik mitingte yapılan konuşmalarda AKP ve Recep Tayyip Erdoğan protesto edilirken “AABK Onursal Genel Başkanı Turgut Öker yanlız değildir” denildi. Mitingde HDP Milletvekilleri, üyeleriyle siyasi politik tutukluların ve basın mensuplarının serbest bırakılması da istendi.