Avrupa’da hükümetler, vakaların artması ve yeni mutasyon türlerinin ortaya çıkmasıyla birtakım Covid-19 önlemleri açıkladı. DSÖ’nün ‘aşının kabul edilemez derecede yavaş üretiliyor’ açıklaması ve aşı pasaportu uygulamasının yaz gelmeden yürürlüğe sokulma çabası ekseninde şimdiye kadar Almanya, Portekiz, İtalya, Fransa ve İspanya ülke genelinde yeni kısıtlamalar duyurdu.

Avrupa’da alınan güncel Covid-19 önlemleri: Hangi ülke, ne yapıyor?

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da vakaların artması ve yeni mutasyonlar ortaya çıkmasıyla hükümetler peş peşe yeni koronavirüs önlemleri açıklamaya başladı.

Kısıtlama kararlarına ek olarak Avrupa, yaza doğru turizmi tekrar canlandırmak ve AB arasındaki seyahatleri yaygınlaştırmak için ‘aşı pasaportu' uygulamasına geçmeye çalışıyor.

Yaza gelmeden vaka sayılarını azaltmayı hedefleyen ve bu doğrultuda birtakım önlemler açıklayan AB ülkelerinin açıkladığı önlemler şu şekilde:

ALMANYA

Vaka sayılarının yeniden tırmanışa geçtiği Almanya’da 1 Nisan'dan 5 Nisan'a bir takım karantina önlemlerine ek olarak kara ve sınır kontrol noktalarında önlemlerin sıkılaştırılacağı duyuruldu.

Restoranlardan mağazalara kadar birçok mekanın kapalı kalacağının açıklandığı yeni kısıtlamalarda sadece gıda perakendecilerinin açılmasına izin verilecek. Bu süre zarfında dini toplulukların sanal ayinler düzenlemesi çağrısı yapılırken, aşılama ve test merkezleri ise açık kalarak hizmet vermeye devam edecek.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer, "Nereden geldiğiniz önemli değil, Polonya, Fransa veya Danimarka, herkes kontrol edilmeyi beklemeli" dedi. Bakanlığın önümüzdeki günlerde daha fazla önlem açıklaması bekleniyor.

Almanya’da bugün itibariyle toplam vaka sayısı 2 milyon 854 bini aşarken Covid’e bağlı ölü sayısı da 77 bin 244 olarak kayıtlara geçti. Dün ülkede günlük vaka 23 binin üzerinde olarak açıklanmıştı.

İTALYA

İtalya Sağlık Bakanlığı Salı günü bir açıklama yaparak, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen tüm yolcuların 5 gün boyunca karantinada kalmaları gerektiğini söyledi.

Şu ana kadar, bu karar sadece AB ülkeleri dışından gelenler için kullanılıyordu. Yolcuların ayrıca ülkeden ayrılmadan önce ve karantina süreleri bittikten sonra koronavirüs testi yaptırmaları zorunlu kılınacak.

Bakanlar Kurulu yeni önlemlere ilişkin bir kararname yayımlayarak, 21 idari bölge risklerine göre renklere ayrılmaya devam edecek; ancak hiçbir bölge nisan sonuna dek, faaliyetlerin ve serbest dolaşımın kısıtlandığı çok yüksek riskli "kırmızı" ya da yüksek riskli "turuncu" kategori dışında riskin düşük olduğu sarı ve beyaz kategoriye geçirilmeyecek.

Ülke genelinde 22.00 ile 05.00 arasında iş, sağlık ve acil gereksinimler dışındaki gece dışarı çıkma yasağı uygulaması sürdürülecek. Turuncu ve kırmızı bölgelerde restoran, bar ve kafe gibi yerler 18.00'e kadar "gel-al" servisini, 18.00-22.00 saatlerinde ise paket servisini sürdürecek.

FRANSA

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka ve can kaybının hızla arttığı Fransa'da yeniden karantina tedbirleri uygulanacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ulusa sesleniş konuşmasında, 3 Nisan'dan itibaren ülke genelinde 4 hafta boyunca sınırlı karantina uygulanacağını duyurarak, Fransızları "ekstra çaba göstermeye" çağırdı.

3 Nisan'dan itibaren ülke genelinde 4 hafta boyunca vatandaşların evlerinde 10 kilometreden fazla uzaklaşmalarının yasaklandığını bildirirken, ülke genelinde saat 19.00 ile 06.00 arası sokağa çıkma yasağının uygulanacağını duyuruldu.

Anaokulları, ilkokulları, ortaokulları ve liseleri üç haftalığına kapatılacak, anaokulu ve ilkokulları 26 Nisan'da, ortaokul ve liseler ise 3 Mayıs'ta açılacak.

Fransa şimdiye kadar dünyada en fazla vaka sayısına sahip 4’üncü ülke konumunda. Ülkede bildirilen vaka sayısı bugün itibariyle 4 milyon 695 bin 82 olurken hastalığa bağlı ölü sayısın da 95 bin 976 olduğu kayıtlara geçti

İSPANYA

İspanya'da yetkililer, "gereksiz seyahat" konusundaki kısıtlamaların 30 Nisan'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Ülkede 1-5 Nisan arası Paskalya Bayramı’ndan dolayı dini ziyaretlerle vaka sayılarının artacağı endişesiyle, ayın geri kalanında yurtdışından gelenlerin İspanya'ya hava, kara veya deniz yoluyla zorunlu olmayan seyahatler yapmalarına izin verilmeyecek.

Ayrıca açık alanda spor yapanlar dışında, 6 yaşın üstündeki herkesin sosyal mesafe şartı aranmadan, açık veya kapalı her türlü kamusal alanda maske takmasının zorunlu olduğu bildirildi. İspanya'da şimdiye kadar açık alanlarda, 1.5 metrelik sosyal mesafenin gerekmediği yerlerde maske takma zorunluluğu uygulanmıyordu.

Bugün itibariyle ülkede vaka sayısı 3 milyon 291 bin 394, hastalığa bağlı ölü sayısı da 75 bin 541’e yükseldi.

PORTEKİZ

Şimdiye kadar 841 binin üzerinde vaka sayısına sahip ülkede hükümet, 29 Mart Pazartesi günü sınır kısıtlamalarının genişletildiğini duyurdu.

Nisan itibariyle, insidans oranı 100 bin kişi başına 500 vakanın üzerinde olan AB ülkelerinden gelenler yalnızca iş için ülkeye girebiliyor. Ayrıca gelenlerin, 14 gün boyunca da karantina önlemleri uygulamaları gerekiyor.

Kara veya hava yoluyla gelen tüm yolcular, önceki 72 saat içinde alınmış negatif PCR testini sunmak şartına tabi tutuldu. Varışta, yolcuların vatandaşlarla aynı Covid-19 kısıtlamalarına uymaları bekleniyor. Örnek olarak ülkede bölgeler arası seyahat edilmesi geçici süreliğine durduruldu.

DSÖ: AŞI SÜRECİ YAVAŞ İLERLİYOR

Vakaların Avrupa’da tekrar yükselişe geçmesi ve aşılama çalışmalarının hala belli bir seviyenin üzerine çıkamaması üzerine DSÖ, “Avrupa’nın aşı üretim çalışmaları kabul edilemez derecede yavaş. Aşı üretimi hızlandırılarak, aşıların uygulanmasının önündeki engelleri azaltarak ve şu anda stoklarımızda bulunan her bir flakonu kullanarak süreci hızlandırmalıyız” açıklaması yaptı.