Avrupa'da aşı pasaportu yaygınlaştı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Covid-19'la mücadele kapsamında kafe, restoran ve kültür etkinliklerine giriş için aşı pasaportunu zorunlu kılan Avrupa ülkelerinin sayısı arttı. Fransa aşı pasaportuna ilişkin sunulan yasa tasarısını parlamentoda kabul ederek aşı pasaportunu hayata geçiren sekizinci Avrupa ülkesi olmaya hazırlanıyor.

Parlamentodan geçen yasaları değişiklik için yasama organı ve hükümete geri gönderme yetkisi olan konsey, söz konusu yasaya ilişkin kararın 5 Ağustos tarihinde verileceğini açıkladı.


BELGE ŞARTI

Avrupa'da aşı pasaportu getirilmesini öngören yasaların meclisten geçtiği diğer ülkeler Güney Kıbrıs, Danimarka, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, İrlanda ve İtalya oldu. İrlanda'da çıkarılan yeni yasaya göre, aşılandığı belgelenen kişiler 26 Temmuz'dan itibaren bar, kafe ve restoranlara girebilecek. İtalya'da da yeni yasayla birlikte, kapalı alanlara girmek için 6 Ağustos'tan itibaren aşı pasaportu gerekecek. Danimarka da, AB sertifikasına benzer şekilde, restoran ve kültür merkezlerinde "Coronapas" adlı aşı pasaportunu zorunlu hale getirdi. Litvanya'da ise restoran, eğlence ve kültür merkezlerine girebilmek için elektronik "fırsat pasaportu" zorunluluğu getirildi.

Avrupa ülkeleri dışında Suudi Arabistan'da da 1 Ağustos'tan itibaren toplu taşıma kullanımı ve toplu etkinliklere katılımlarda aşılanmış olma şartı getirilecek.