Avrupa'da banka stresi

HABER MERKEZİ

ABD'de ve Avrupa'da geçen hafta yaşanan bankacılık krizinin ardından haftanın son işlem gününde bu kez Deutsche Bank ile ilgili gelişmeler gerilim yarattı. Alman bankanın hissesi yüzde 11 düşüş kaydetti. Deutsche Bank’ın euro cinsi, kıdemli tahvillerinin temerrüt takasları (CDS), hesaplanmaya başlandıkları 2018’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Kurumsal kredi pozisyonu yüksek diğer bankalar da hisselerinde düşüş yaşadı. Commerzbank yüzde 9 ve Fransız Societe Generale yüzde 7 geriledi. Yükselen faiz oranları ile yüksek enflasyonun finans sektörünün genel istikrarı hakkında soru işaretleri uyandırdıği bir dönemde, Silicon Valley Bank’in iflas etmesi ve Credit Suisse’in acil olarak kurtarılması, yatırımcıların endişelerini tırmandırdı. Stoxx 600 Banka Endeksi, yüzde 4,4 düşerek Avrupa Borsalarının en kötü performans gösteren sektörü oldu.

ÇALKANTILAR GÖRÜŞÜLÜYOR

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, ABD'de başlayan ve ardından İsviçre'deki Credit Suisse'i etkileyen bankacılık sektöründeki çalkantıları görüşmek üzere toplandı. AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin ikinci gün oturumu gerçekleştirildi. “Euro Zirvesi” adlı oturuma AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlık ediyor. Toplantıya, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve Euro Grubu Başkanı Paschal Donohoe de katılıyor. Toplantı girişinde konuşan Donohoe, AB bankalarının güçlü düzenlemeler sayesinde sektörde yaşanan karışıklığa dayanabileceğini belirtti. AB bankacılık sisteminin likidite miktarına ve dayanıklılığına güvendiğine işaret eden Donohoe, geçmişte alınan tedbirlerin sektörün istikrarını koruduğunu ifade etti. Liderler, özellikle ABD'deki banka iflasları ve İsviçre'deki bankacılık krizinin olası etkileri konusunda konuşacak.

***

HİSSELER DÜŞÜŞTE

Almanya'nın en büyük pazar payına sahip bankası Deutsche Bank hisseleri, tahvillerinin kredi risk primindeki (CDS) keskin artışın etkisiyle düşüşünü üçüncü günde sürdürdü. Credit Suisse'deki gelişmelerin küresel bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişeleri artırmasının ardından dev bankanın hisseleri son 3 günde yaklaşık yüzde 14 değer kaybetti. Bankanın tahvillerinin CDS maliyeti, son üç günde yaklaşık yüzde 35 artarak 190 puan seviyelerine yükselirken, hisse senedinin fiyatı ise son beş ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvilinde getiri 20 baz puan düşüşle yüzde 2,29'a gerilerken; 10 yıl vadeli tahvilinde getiri 14 baz puan düşüşle yüzde 2,05'e indi. İsviçre bankası Credit Suisse'teki gelişmeler, ABD'de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'ın iflası, küresel bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişeleri artırırken, bu endişeler Avrupa bankalarını 17 Mart’tan beri baskı altına almıştı.