Frankfurt'ta Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine sert tepki gösteren siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları ile kadın örgütleri, yeni durumun Macaristan ve Polonya gibi sağcı hükümetlerin olduğu ülkelerin önünü açmasından endişe duyduklarını söylediler.

Avrupa'da "Erdoğan yolu açtı" endişesi

BİRGÜN FRANKFURT

Avrupa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik İstanbul Sözleşmesi tepkileri artarak sürüyor. Frankfurt merkezindeki Hauptwache meydanında Göçmen Kadınlar Birliği, Göçmen Kadın Örgütleri Çatı Örgütü Damigra, Alevi Kültür Merkezi, Sol Parti, Yeşiller ve SPD ile sendikaların birlikte düzenlediği "İstanbul Sözleşmesi" mitingine yaklaşık 150 kişi katıldı. Mitingte, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hukuksuz çıkışı, Polonya ve Macaristan'ın sözleşmeden ayrılmalarının yolunu açmasından endişe duyuyoruz. Korkarız ki çıkışları İstanbul Sözleşmesi ile sınırlı kalmayacak. Kadınlara yönelik şiddeti engellemek amacıyla yapılan ne kadar anlaşma varsa, kadınların kazandıkları ne kadar hak varsa hepsini bir bir bertraf edecekler. Muhafazakar partiler kadınlar ve çocukları, din diyerek, aile, örf, adet diyerek milliyetçi politikaları için yok sayıyorlar. Demokratik sivil toplumlar, uluslararası kazanımlara, sözleşmelere sahip çıkmalı" denildi. Almanya'da da her 45 dakikada bir, bir kadının şiddete maruz kaldığını kaydeden konuşmacılar, söz konusu kadınların devlet tarafından korunmasını, daha çok kadın evi açılmasını ve İstanbul Sözleşmesi'nin tam uygulanmasını talep ettiler.

avrupa-da-erdogan-yolu-acti-endisesi-856519-1.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM İSTEDİ

Mitingte konuşan Frankfurt Çocuklar ve Kadınlar Encümeni Rosemarie Heilig (Yeşiller), İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin kabul edilemez olduğunu belirterek "Türkiye'ye kararını geri çekinceye kadar yaptırım uygulansın" dedi. Yeşil politikacı Heilig, "Türkiye'ye yönelik sert ifadeler yeterli değildir. Erdoğan'a karşı yaptırım şart" diye konuştu. Rosemarie Heilig, İstanbul Sözleşmesi'nde öngörülen kadınlara yönelik şiddeti engellemek için gerekli kurumsal yapı ve koordinasyon merkezi oluşturma aşamasında olduklarını söyledi.

avrupa-da-erdogan-yolu-acti-endisesi-856520-1.

ALMANYA'DA ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDET MAĞDURU

Mitingte, Almanya'da her üç kadından birinin şiddet mağduru olduğu, her dört kadından biririnse aile içinde yakınlarından şiddet, taciz veya tecavüze uğradığı kaydedildi. Hessen Milletvekili Saadet Sönmez (Sol Parti), Almanya'nın da İstanbul Sözleşmesi'ni tam uygulamadığına dikkat çekerek, "Kadın evleri çok yetersiz. Göçmen kadınlar sözleşmede yer aldığı gibi eşlerden bağımsız oturum ve çalışma izni alabilmelidir. Kadınlar eşlerin insafına, şiddetine bırakılmamalıdır" dedi. Göçmen Kadınlar Birliği Başkanı Zehra Ayyıldız sözleşmeden çekilme nedeniyle çok kızgın bir o kadar şaşkınlık içinde olduklarını belirterek, "Bu kararı bazı kesimlerin desteğini almak için verdiklerine inanıyoruz. Almanya'nın Avrupa Birliği'nin tepkisi açıklamalarda kalmamalı" diye konuştu.