Fransa’da genel grev kapsamında iş bırakan demiryolu işçileri dün istasyon işgali gerçekleştirdi. Akaryakıt işçileri de birçok fabrikada iş bıraktı. Sendikalı işçiler, emeklilik taleplerinden taviz vermeyeceklerini duyurdu

Avrupa’da işçiler talepleri için direniyor: Grevcilerden taviz yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un dayattığı emeklilik reformuna karşı 5 Aralık’tan bu yana devam eden genel grev dün Paris’te işçilerin direnişine tanıklık etti.

Başta Paris’te olmak üzere ülkenin büyük bölümünde sağlık, kamu ve ulaşım hizmetlerinde genel grevin hakim olduğu görüldü. Macron ve hükümet, emeklilik reformunu dayatmaya devam ederken sendikalar reform geri çekilene kadar greve devam etmekte kararlı olduklarını duyurdu: Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi (SNCF) çalışanı makinistlerin yüzde 47,7’si genel greve katılmış durumda. Grevde demiryolu işçilerinin ağırlıklı etkisi görülürken petrol rafinerilerinde de üretimi durdurma kararları alınması grevi büyüttü.

Grevin 19’uncu gününün sabahında demiryolu işçileri, Paris’te Gare de Lyon istasyonu önünde eylem başlattı. Eyleme müdahale eden polisle çatışan işçiler istasyonu işgal etti.

Binlerce işçi sloganlarla Macron yönetimini protesto ederken işçilerin istasyon işgaline birçok yurttaş alkışlarla destek verdi. Polis, işçilerin işgalini engellemek istedi ancak direniş bir süre devam etti, demiryolu seferleri de yapılmadı.

Dün ve önceki gün tren seferlerinin yüzde 60’a yakını iptal edildi. Paris’te banliyö trenlerinin ise salı gününden bu yana çalışmadığı görüldü.

AKARYAKIT İŞÇİLERİ ÜRETİMİ DURDURDU

Genel İş Konfederasyonu (CGT), Paris’in güneydoğusunda bulunan uluslararası petrol ve doğalgaz şirketi Total’e ait Grandpuits Rafinerisi ve benzin depolarında iş durdurma kararı aldı. Bu kararın ülkedeki enerji bakanının akaryakıt istasyonlarına yakıt ikmalinin etkilenmeyeceğine dair verdiği güvencenin ardından gelmesi dikkat çekti. Ham petrolün yüzde 40’ını işleyen, ülkedeki diğer rafinerilere ve havaalanlarına jet yakıtı sağlayan bazı CIM Tesisi çalışanları da greve çıkma kararı aldı. Ülkenin güneyindeki Lyondell Basell petrokimya tesisinin sendika üyesi işçileri de iş bıraktı. Genel İş Konfederasyonu (CGT) Genel Sekreteri Philippe Martinez de 9 Ocak’ta yapılacak kitlesel miting için yeniden çağrıda bulundu.

GREVCİLER KARARLI: ‘TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

Başbakan Edouard Philippe, emeklilik sisteminin tek bir düzene geçeceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün peyderpey kaldırılacağını belirterek emekli maaşının en az 1000 avro olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise kamuoyunun tepkisini azaltmak için ayda 20 bin euro olan kendi emeklilik maaşından feragat edeceğini açıklamıştı.

Ancak grevi örgütleyen CGT, İş Gücü, Üniter Sendika Federasyonu ve Dayanışma’dan yapılan ortak açıklamada, emeklilik reformu geri çekilene kadar grevden taviz verilmeyeceği ve yılbaşı tatilinde de greve ara verilmeyeceği duyurulmuştu.

LUFTHANSA GREVE HAZIR

Almanya’nın en büyük havayolu şirketlerinden biri olan Lufthansa’da işçiler greve hazırlanıyor. Havayolu yönetimi ile sendika (UFO) arasında yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Bunun üzerine sendikadan kısa süre içinde grev yapılacağı açıklaması geldi.

Açıklamada, havayolu ve sendika arasında maaşlar, emeklilik ve sendikanın yasal statüsü gibi konularda yapılan görüşmeden olumlu sonuç çıkmadığı bildirildi. Sendika, işçilerin talepleri karşılanmadığı takdirde yeni yıl tatilinden sonra grev kararı alabileceklerini duyurdu.

Lufthansa’dan yapılan açıklamada ise sendika ile ocak ayında yeniden bir görüşme yapılacağı ve sorunlar üzerinde anlaşma sağlanması konusunda çalışmalar yürütüleceği bildirildi. Kasım ayında alınan grev kararı nedeniyle Lufthansa 1500 uçuşunu iptal etmek zorunda kalmıştı.

İNGİLTERE’DE DEMİRYOLU GREVİ

İngiltere’de 2 Aralık’ta başlayan demiryolu işçileri grevine yılbaşı tatili nedeniyle ara verildiği ancak greve kaldığı yerden devam edileceği duyuruldu. Güney Batı Demiryolları’nda (SWR) çalışan demiryolu işçileri bugün ve yarın greve ara verecek. İngiltere’de günde 600 bin yolcu taşıyan SWR, Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık İşçileri Sendikası (RMT) ile trenlerde güvenlik görevlisi bulunması amacıyla görüşmelere başlamıştı. Her trende güvenliği sağlayacak bir güvenlik görevlisinin bulunmasını isteyen sendika, görüşmelerin tıkanması sonucu masadan kalkarak grev kararı almıştı. Grev kapsamında günlük yapılan 1850 seferin 850’si iptal edilmişti.