Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vakalarının Avrupa'da da artış göstermesi üzerine, ülkeler önlemleri tekrar artırdı

Avrupa'da koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle önlemler sıkılaştırılıyor

Avrupa genelinde koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle önlemler sıkılaştırılıyor.

ÇEKYA'DA KISMİ SINIRLAMA

Çekya’da hükümet son haftalarda Covid-19 vakalarındaki artışın rekor seviyelere ulaşması nedeniyle kısmi karantina uygulanması kararı aldı.

Ülkede günlük vaka sayısının 8 bini üzerine çıkmasının ardından harekete geçen hükümet başta okullar olmak üzere, kafe, bar ve restoranların 3 hafta süresince kapatılmasına karar verdi.

Çarşambadan itibaren yürürlüğe girecek yeni tedbirler kapsamında, kamuya açık yerlerde alkol tüketimi yasaklandı. Ayrıca kapalı alanlara ek olarak otobüs, tren istasyonu gibi bekleme noktalarında maske kullanma zorunluluğu getirildi.

Gastronomi sektöründeki işletmelerin saat 20.00'a kadar paket servisi yapmalarına izin verilirken, dış ya da iç mekan fark etmeksizin toplu etkinlikler en fazla 6 kişi ile sınırlandırıldı.

HOLLANDA'DA MASKE ZORUNLULUĞU

Hollanda'da hükümet, Covid-19 vaka sayısındaki artış nedeniyle bar ve restoranların kapatılması ve kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi yönünde karar alındığını açıkladı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte hükümetin aldığı kararlara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yarın gece yarısından itibaren restoran ve barların yeniden kapatılacağını bildirdi.

Rutte, 13 yaşından büyükler için kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, "Baharda yaşananların tekrarlamasını istemiyoruz." dedi.

Ev partilerinin yasaklandığını dile getiren Rutte, evlere 3 kişiden fazla misafir kabul edilmemesini istedi. Rutte, toplu taşıma seferlerinin de azaltılacağını ifade ederek, "kısmi karantina"ya geçileceğini ve saat 20.00'den sonra alkollü içecek satışının yasaklandığını kaydetti.

Hollanda Sağlık Bakanı Hugo De Jonge de durumun daha da kötüleşmesi durumunda tamamen karantinaya geçilmesinin "kaçınılmaz" olduğuna işaret ederek, "tedbirleri kaldırılmanın en hızlı yolu onları sıkıca uygulamaktır." diye konuştu.

Yeni tedbirler kapsamında amatör spor etkinlikleri ve diğer etkinlikler çarşamba gecesinden itibaren yapılmayacak.

FRANSA'DA 'YOĞUN BAKIMLAR DOLABİLİR' UYARISI

Avrupa genelinde salgından en çok etkilene ülkeler arasında olan Fransa’nın başkenti Paris için, yoğun bakım yataklarını gelecek hafta dolabileceği uyarısı yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çarşamba günü ek önlemleri açıklayacağı bir ulusa sesleniş konuşması yapması bekleniyor.

Fransız medyasına göre, vaka sayılarında artış olan kentlerde, gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanabilir.

Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede 108 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı sayısı 32 bin 933'e ulaştı.

Fransa'da virüs bulaşan kişi sayısı dün 12 bin 993 artışla 756 bin 472'ye yükseldi.

Hastanelerde 1642'si yoğun bakımda olmak üzere 8 bin 949 kişinin tedavisi sürerken iyileşenlerin sayısı 781 artışla 102 bin 680'e çıktı.

MERKEL: DURUMU ENDİŞE İLE İZLİYORUM

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Avrupa genelindeki durumu ‘endişe ile izlediğini’ söyledi.

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsünce (RKI) yapılan açıklamada, ülkede Covid-19 tespit edilen kişi sayısının son 24 saatte 5 bin 132 arttığı bildirildi.

İNGİLTERE'DE 3 AŞAMALI MÜCADELE PLANI UYGULANIYOR

İngiltere'de dün Covid-19 nedeniyle 143 kişinin hayatını kaybetmesiyle son 4 ayda görülen en yüksek günlük ölü sayısı kaydedildi.

İngiltere'de de Başbakan Boris Johnson'ın açıkladığı üç aşamalı koronavirüsle mücadele planı yürürlüğe girdi.

Ülkede 24 Eylül'de yürürlüğe giren önlemler kapsamında, tüm bar ve restoranlar sadece masalara hizmet vermeye ve saat 22.00'den sonra kapanmaya başlamıştı.

Perakende mağazaları, taksiler ve konaklama sektöründeki mekanlarda da maske takmanın zorunlu hale geldiği ülkede, düğünlere katılacak kişi sayısı da 30'dan 15'e düşürülmüştü.

Ülkede artan vakalar karşısında 14 Eylül'den itibaren 6'dan fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmış, stadyumların 1 Ekim'de kısmen açılmasına ilişkin plan da rafa kaldırılmıştı.

Önlemler kapsamında ayrıca maske takmama veya 6 kişi kuralına uymamanın cezası 2 kat artırılarak 200 sterline çıkarılmıştı.