Avrupa'da sağcılar ittifak arayışında

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Polonya'nın başkenti Varşova'da dün kritik bir toplantı düzenlendi. Avrupa ülkelerindeki sağcı partilerin liderleri Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) en büyük ikinci grup olma potansiyeline sahip bir oluşum kurma amacıyla Varşova'da bir araya geldi.


Polonya Başbakanı ve sağcı Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Jaroslaw Kaczynski'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya 14 partinin temsilcileri katıldı. Katılımcılar arasında Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Fransız Ulusal Birlik Partisi (RN) Genel Başkanı Marine Le Pen, İspanyol Vox Partisi Genel Başkanı Santiago Abascal da yer aldı. İtalyan Lig Partisi lideri Matteo Salvini ise toplantıya katılmayacağını açıklayarak yeni grubun oluşumu için "doğru zamanın beklenmesi gerektiğini" söyledi. Fransa'da nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Le Pen de toplantı öncesi yaptığı açıklamada toplantının önemli bir adım olduğunu ancak ittifak oluşumunun sonraki günlerde tamamlanabileceğini açıkladı. Polonya Başbakanı Kaczynski de "Birlikte ortak bir zemin aradıklarını ancak bunun kolay olmayacağını" ifade ederken Macaristan Başbakanı Orban ise "Brüksel'deki siyaseti değiştirmek istiyoruz" açıklaması yaptı.

BRÜKSEL'E MESAJ

Polonya ve Macaristan hükümetleri "demokratik gerileme" nedeniyle her iki ülkeye de ceza kesen Avrupa Komisyonu ile gergin ilişkilere sahip. Varşova ve Budapeşte söz konusu ceza kararlarının Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarında yer almadığını savunuyor. Sağcı liderlerin Avrupa Parlamentosu'nda güçlü grup oluşturma girişimleri Brüksel'den gelen yaptırım tehditlerine karşılık bu nedenle de önem taşıyor.

İtalyan Lig Partisi ve Fransız Ulusal Birlik Partisi, AP'de "Avrupa Milletleri ve Özgürlük için Hareket Grubu"nda yer alırken PiS, Vox ve İtalya'nın Kardeşleri partileri de AP'de "Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu"nda yer alıyor. Orban'ın Fidesz Partisi ise AP'de en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi'nden mart ayında çekilmişti.