Bu hafta tak

Bu hafta takımlarımızın Avrupa’daki son durumlarını gözden geçirelim diyorum. Avrupa’daki maceramızın nasıl devam ettiğini, takımların gruplarında son durumlarının ne olduğuna bakalım: İlk önce en büyük kupadan başlamak lazım.

Euro Lig’de ülkemizi iki takımımız temsil ediyor. Efes Pilsen ve Ülkerspor. B grubunda mücadele eden Efes Pilsen, bu sezon Avrupa’nı n en büyük kupasında büyük bir başarı ile başladığı yolculuğunda, sahasında aldığı Cibona yenilgisinden sonra ikinci durumda. Her şeye rağmen bu sezon ortaya koyduğu oyun ve başarılı savunması ile final fourda mücadele etme şansının geçen sezonlara oranla daha fazla olduğu izlenimini veriyor. Üstelik bu başarısını doping cezasından dolayı forma giyemeyen Ermal Kurdoğlu’nun yokluğ unda yaptığı ve Ermal’in de takıma grup maçlarının bitimi ile beraber dahil olacağı düşünülürse, final four şanslarının çok yüksek olduğu hayal değil gibi gözüküyor. Son yenilgide Ermal’in eksikliğinin de etkisi olduğunu unutmamak lazım. Ermal’in yokluğunda Prkaçin’e çok daha fazla yük düşüyor. Tabii ki böyle yüksek tempolu oynanan maçlarda bunu kaldırmak kolay değil.

Bu kupada C grubunda mücadele eden Ülkerspor, Siena deplasmanında aldığı çok önemli galibiyetle grupta bir üst tur için şanslı duruma geldi. Kadrosuna İbrahim Kutluay ve Mirsad Türkcan gibi yıldızları katan Ülker, maalesef takım kimyasını gerektiği gibi oluşturamadı kları ve iyi bir ‘big man’ bulamadıkları için Avrupa’da başarısız bir sezon yaşıyorlar. Euro Lig’e çok kötü bir Panatinaikos yenilgisi ile başlayan takım, bir türlü Avrupa’da başarı lı bir basketbol ortaya koyamadı ve sadece 2 maçını kazanabildi.

Umarım Ülker, Siena galibiyetinden sonra kendine gelir ve arka arkaya alacağı zaferle grupta en azından 5. olarak bir üst tura çıkar. Çünkü Ülker yönetimi yaptığı yatırımlarla bu başarıyı hak ediyor.

Uleb Cup’ta ülkemizi bu sezon Beşiktaş Cola Turka temsil ediyor. C grubunda yer alan takımın da işi oldukça zor gözüküyor. Bir üst tura çıkmak için grubunda ilk dört içinde yer alması gereken Beşiktaş, oynadığı 6 maçta aldığı 2 galibyetle 5.sırada yer alıyor. Bundan sonra da zorlu deplasmanlara çıkacak olan Kara Kartal’lara mutlak galibiyet gerekiyor. Ancak Sırbistan Karadağ temsilcisi Zeleznik karşısında sahalarında aldıkları galibiyet ile umutları biraz daha yeşermiş durumda. Beşiktaş’ı n İspanya deplasmanında Alicante karşısında alacağı bir galibiyet gruptaki şansı nı yukarılara çıkartabilir.

Beşiktaş, ligde olduğu gibi Avrupa macerası na da pek iyi başlayamadı. Ancak son günlerdeki formu ile Avrupa’da başarılı sonuçlar alabileceğinin sinyallerini veriyor.

Fenerbahçe ise FIBA Avrupa kupasında bir üst tura çıktı. I grubunda yer alan Fenerbahçe'nin grubunda, BC Kyiv (Ukrayna), Dinamo St. Petersburg (Rusya) ve CEZ Nymburk (Çek Cumhuriyeti) takımları var.

Fenerbahçe’nin bir üst tura çıkması için grubunda ilk iki sırada yer alması gerekiyor. İlk maçında Çek Cez Nymburk takımını Abdi İpekçi’de yenerek geçen sezon final four oynadığı kupada yine iddialı olduğunu gösterdi. Ancak bu sezon grupta St Petersburg ve BC Kyiv gibi güçlü iki takımla mücadele edeceği için üst tur işi oldukça zor gözüküyor.

Fenerbahçe’nin gruptaki durumunu bundan sonra arka arkaya oynayacağı 3 deplasman maçında alacağı sonuçlar etkili olacak. Aydın Örs yönetimindeki Fenerbahçe, savunmadaki sertliğini biraz daha arttırdığı taktirde deplasmanlardan zaferle dönebilir.