Google Play Store
App Store

Suriye ve Irak’tan geri dönecek cihatçıların korku saldığı Avrupa’da büyük endişe var. Radikalleşen cihatçıların eylem yapma ihtimalinden korkuluyor. Olası eylemlerin ise ırkçılığı ve yabancı karşıtlığını patlatmasından kaygılanılıyor

Avrupa’dan geri dönen IŞİD’ciler korkusu

Özgür Çoban-Bremerhaven

IŞİD’in dağılma sürecine girmesiyle birlikte Avrupalı cihatçılar ülkelerine dönmeye başladı. AB ülkelerini bu yakıcı sorunun gölgesi altında geçirecekleri sıkıntılı zamanlar bekliyor. Zira özellikle Almanya ve İngiltere pasaportlu bine yakın cihatçının ülkelerine dönmek üzere yola çıktığına ilişkin haberler, iki ülke medyasında da yer aldı. AB yetkililerinin bu konuya ilişkin olarak kullandığı, “Avrupa’ya dönmeye çalışan bu teröristler büyük bir tehlike teşkil etmeye devam edecekler” ifadesinin konunun önemine vurgu yapması açısından dikkate değer olduğunu söyleyebiliriz.

Konunun Almanya ayağı ise daha sıkıntılı görünüyor. Almanların büyük bir bölümü son yıllarda ülkeye çok fazla mülteci alındığını ve bu göçmenlerin kültüre karşı aşırı direnç gösterdikleri için entegrasyonlarının başarısız olduğunu savunuyor.

Almanlar, mültecilerden duydukları rahatsızlığı 24 Eylül seçimlerinde faşist parti AfD’yi parlamentoya göndererek çok net bir şekilde ortaya koydu. IŞİD bünyesinde Alman pasaportu taşıyan bine yakın radikal İslamcı militanın bulunduğu biliniyor. Şimdi bunların 300’ünün çeşitli yollardan ülkeye dönmeye çalıştığı belirtiliyor. Yetkililer, savaş sırasında profesyonel şekilde silah kullanmayı öğrenen bu militanların IŞİD’e vurulan darbelerle birlikte daha da radikalleşebileceği konusunda endişelerini sık sık dile getiriyor. Ayrıca, Suriye ve Irak’ta güç kaybeden örgütün önümüzdeki dönemde Avrupa’da “intikam” eylemleri düzenleyebileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Almanların yüzde 71’inin en büyük korkusu terör
Yukarıda ana hatlarıyla ortaya koymaya çalıştığımız tabloda “terör saldırısına uğrama korkusu” Almanların gündemini her geçen gün daha fazla meşgul ediyor. Ülkede sık sık yapılan anketler de bunu doğruluyor. “Almanların Korkuları” başlığıyla son yapılan ankette katılımcıların yüzde 71’i büyük korkularının “terör” olduğunu vurguladı. Yine bu vatandaşlar, “ırkçılığın yarattığı endişe” ve “mülteci akını karşısında yaşanabilecek gerilimlerin” en büyük korkularına eşlik ettiğini de belirtmişler.
Bu konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Alman vatandaşlarının hemen tümü aynı kaygıları dile getirdi. Almanlar, “Ülkemizde bir bisküvi çalsan cezasını çekiyorsun. Buraya dönmeye çalışan IŞİD üyeleri orada belki de onlarca insanı öldürdü. Buraya dönünce cezasız mı kalacaklar” sorusunu yöneltiyor. Birçok Alman, ülkeye girecek cihatçıların eylem yapma potansiyellerinin yüksek olduğunu ve canlarını yakmaya çalışacaklarını düşünüyor.

Burada tek bir bomba bile patlatırsa ırkçılık da patlar
Adını vermek istemeyen ve Sol Parti (Die Linke) seçmeni olduğunu belirten bir Alman vatandaşı ise “Eğer bunlar burada tek bir bomba bile patlatırsa faşizm ve ırkçılık da patlar” diye konuştu. Söz konusu teröristlerin ülke istihbaratı tarafından dikkatle izlendiğine inandıklarını dile getiren Almanlar, bu kişilerin kesinlikle içeriye alınmaması gerektiğini ifade ediyor. Almanlar, bir eylem durumunda mültecilere karşı hızla azalan sempatinin tamamen yok olacağını ve tavan yapacak radikal siyaset karşısında hiçbir demokratik gücün duramayacağından korktuklarını söylüyor. Vatandaşlar, terör saldırılarının başlamasıyla birlikte özgürlüklerin kısıtlanacağını ve birlikte barış içerisinde yaşama imkânı kalmayacağını da özellikle vurguluyor.
Bununla birlikte yetkililer de zaman zaman vatandaşların bu korkusunun yersiz olmadığını gösteren açıklamalarda bulunuyor.
Örneğin, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı yetkilileri, Almanya’nın IŞİD’in eylem listesinde üst sıralarda yer aldığını açıkladı.

Selefilerin sayısı her geçen gün artıyor
Almanya’da selefilerin sayısının giderek artması diğer önemli sorun. Resmi rakamlara göre geçen yıl 8 bin 650 olan selefi sayısı bu yıl 10 bini geçmiş görünüyor. Alman güvenlik birimleri bunların arasında 657’sinin eylem yapma olasılığı bulunduğunu düşünüyor. Federal Emniyet Teşkilatı ise Suriye’de savaşın başlamasından bu yana “tehlikeli” olarak sınıflandırılan kişilerin sayısının 4 katına çıktığını açıkladı. Aynı yetkililer, IŞİD’in güç kaybetmeye başlamasıyla birlikte Almanya’dan örgüte katılımların azaldığı bilgisini de verdi.

Alman medyası, IŞİD yönetiminin bu eski militanları konsolide etmeye ve kullanmaya devam edeceği konusunda fikir birliği içerisinde. Sonuç olarak, yıllardır Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren IŞİD, emekli üyeleriyle Avrupa ülkelerine korku salmaya devam ediyor. Almanlar ise hükümetten bu soruna yönelik kalıcı bir çözüm üretmesini bekliyor.