Kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle ABD tarafından kullanımı askıya alınan Johnson & Johnson Avrupa İlaç Ajansı tarafından incelemeye alınacak.

Avrupa İlaç Ajansı Johnson & Johnson aşısını inceleyecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'da Johnson & Johnson ve AstraZeneca aşılarının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı tartışmaları sürüyor.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ABD'li şirket Johnson & Johnson tarafından üretilen Covid-19 aşılarının nadir de olsa kan pıhtılaşmasına (Tromboz) yol açtığı şüphesiyle aşıları incelemeye alacağını ve net sonuçları önümüzdeki hafta açıklayacağını duyurdu.

ABD Yemek ve İlaç İdaresi (FDA), Johnson & Johnson aşısı yapılan 18-48 yaş arası altı kadında tromboz görülmesi sebebiyle bu aşının kullanımının bir süreliğine askıya alınması yönünde tavsiyede bulunmuştu.

Amsterdam merkezli EMA, hala aşının Covid-19'u engelleme konusundaki faydalarının, yan etki riskinden daha ağır bastığını belirterek aşılama çalışmalarının devam edebileceği yönünde görüş bildiriyor.

Bu nedenle EMA'in önümüzdeki haftaki kararını açıklayana kadar aşı herhangi bir kısıtlama olmaksızın bazı ülkelerde kullanılmaya devam edecek.

Johnson & Johnson aşısı, geçen ayın ortasında Avrupa Birliği ülkelerinde kullanım ruhsatı aldı ancak yaygın olarak kullanımına başlanmadı.

“NET SONUÇ AÇIKLANANA KADAR DEPOLARDA BEKLETİLMELİ”

J&J’nin ülkelerdeki ilgili makamlarla temas hâlinde olduğunu bildiren EMA, teslimatı yapılmış olan aşıların bu konudaki EMA değerlendirmesinin sonucu açıklanana dek depolarda muhafaza edilmesi önerisinde bulundu.

Sevkiyat yapılan Avrupa ülkelerinin izlediği politikalar ise farklılık gösteriyor. Fransa, Belçika, Polonya ve Macaristan aşıyı kullanacaklarını duyururken İspanya, İtalya ve Yunanistan ise bekleme kararı aldı.

HOLLANDA, DANİMARKA VE İSVEÇ J&J AŞILARINI ASKIYA ALDI

Hollanda Sağlık Refah ve Spor Bakanlığı, ABD'li ilaç şirketi Johnson & Johnson'ın ürettiği aşıların kullanımının durdurulduğunu açıkladı.

Hollanda'da geçici hükümetin Sağlık Bakanı Hugo De Jonge, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Aşı güvenliği her zaman önceliğimizde ve haftaya daha fazlasını bilmeyi umuyoruz" dedi.

İsveç de aşının kullanımının durdurulduğunu duyurdu. İsveç Halk Sağlık Müdürlüğü Epidemiyologu Anders Tegnell, Avrupa İlaç Ajansı'nın açıklayacağı araştırma sonucuna göre hareket edeceklerini söyledi.

Tengel, "EMA'nın araştırmasının sonucunu ve ABD'den bilgi bekliyoruz. Bu süre içinde Johnson and Johnson aşısının kullanılmasına ara verdik" ifadelerini kullandı.

Danimarka Halk Sağlık İdaresi, aşı kullanımını durdurduklarını ve EMA'nın araştırmasının sonucuna göre karar verileceğini açıkladı.

DANİMARKA ASTRAZENECA AŞISININ KULLANIMINI TAMAMEN DURDURDU

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısı ile ilgili bir açıklamasında nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya yol açtığını belirterek, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” demişti.

Danimarka sağlık yetkilileri, ülkede AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımının tüm yaş gruplarında tamamen durduklarını duyurdu.

Reuters’in aktardığına göre, daha önce kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle AstraZeneca aşısının uygulanmasını durduran, Danimarka'da aşının kullanımını tamamen durduran ilk ülke oldu.

EMA’nın bu açıklamasının ardından Belçika, Almanya ve Fransa gibi ülkeler AstraZeneca’nın kullanımını geçici olarak durdurmuştu.