Avrupa İlaç Ajansı Aşı Başkanı Cavaleri, AstraZeneca'nın koronavirüs aşısı ile ‘kan pıhtılaşması’ arasında bir bağlantı olduğunu söyledi.

Avrupa İlaç Ajansı yetkilisi: AstraZeneca aşısı ile kan pıhtılaşması arasında bir bağlantı var

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Aşı Başkanı Marco Cavaleri, Oxford-AstraZeneca’nın koronavirüs aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cavaleri, aşı ile 'kan pıhtılaşması' arasında bir bağlantı olduğunu ancak nedenini anlayamadıklarını ifade etti.

Cavaleri, İtalya'nın Il Messaggero gazetesine yaptığı açıklamada, bugün açıklama yapabileceklerini belirterek, "Bence şimdi söyleyebiliriz, aşı ile bir bağlantı olduğu açıktır. Ancak bu reaksiyona neyin sebep olduğunu hâlâ bilmiyoruz. Bugün bağlantıya dair açıklama yapabiliriz, ancak bunun nasıl olduğunu yine de anlamamız gerekiyor" dedi.

Covid-19'a karşı AstraZeneca aşısı yaptıranlar arasında nadir fakat ciddi kan pıhtılarının genel popülasyona göre daha sık olup olmadığı konusundaki sorular, son zamanlarda aşıya olan güveni ciddi derecede sarstı.

İtalya da dahil birkaç ülke aşının kullanımını askıya aldıktan sonra EMA, faydaların risklerden daha ağır bastığını ve kullanımda kalması gerektiğini açıklamıştı.

Ancak, kanda pıhtılaşma ve aşı arasında nedensel bir bağın mümkün olduğunu ve bu hafta güncellenmiş bir değerlendirme sunmasının beklendiğini söyleyen Cavaleri, "Neler olduğunun kesin bir resmini elde etmeye, bu sendromu aşı nedeniyle ayrıntılı olarak tanımlamaya çalışıyoruz. Aşılanan gençler arasında beklediğimizden daha fazla beyin trombozu vakası var" ifadelerini kullandı.

EMA SÖZCÜSÜ: HENÜZ NET BİR SONUCA VARILAMADI İNCELEMELER DEVAM EDİYOR

The Independent'e konuşan, EMA'nın Farmakoloji Risk Değerlendirme Komitesi (PRAC) üst düzey sözcüsü, Çarşamba veya Perşembe günü bir duyuru yapılmasını beklediğini söyleyerek, 'Henüz net bir sonuca varmadıklarını ve incelemelerin hala devam ettiğini' belirtti.

ASTRAZENECA ÇELİŞKİSİ

ABD, Şili ve Peru’da yapılan denemelerde Oxford-AstraZeneca aşısının Covid-19’a bağlı semptomları önlenmede yüzde 79 oranında etkili olduğu duyurulmuştu. Şirket ise daha sonra yaptığı açıklamada, 'kanda pıhtılaşmaya' yol açacak herhangi bir bulguya rastlanmadığını da belirtmişti.

Ancak daha sonra ABD Veri ve Güvenlik İzleme Kurulu, AstraZeneca'nın faydalı veriye ilişkin noksan görüş sağlamış olabileceğinden endişe edildiğini söylemiş ve yetkililer, aşının ABD'de yürütülen deney sonuçlarının, "zaman aşımına uğramış bilgiye" dayanıyor olabileceğini duyurmuştu.

EMA’DAN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

AstraZeneca aşısına dair medyada birtakım haberler çıkmış ve kanda pıhtılaşmaya yol açtığı söylenmişti. Bunun üzerine aşı olan insanların bazılarının kan pıhtılaşması şüphesiyle ölmesi de aşıya olan güveni sarşmıştı. Olayın ardından ise aralarında İtalya, Almanya ve Fransa gibi 9 Avrupa ülkesi aşının kullanımını askıya aldığını duyurmuştu.

AstraZeneca aşısının yeniden inceleyen Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısının "güvenli ve etkili" olduğunu bildirerek, aşının Covid-19'a karşı faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu aktarmıştı. EMA’nın açıklamasının ardından aşının kullanımını askıya alan birçok ülke aşılamaya tekrar devam edeceğini açıklamıştı.