“Elimizdeki IŞİD’cileri ister vatandaşlıktan çıkarsınlar ister çıkarmasınlar, kendi ülkelerine göndeririz” diyen İçişleri Bakanı Soylu’ya İngiltere ve Belçika’dan tepki geldi. Avrupa ülkeleri vatandaşları olan IŞİD’cilerin bulundukları yerde yargılanmasını istiyor

Avrupa ile Türkiye arasında IŞİD krizi

Suriye’de tutuklanan IŞİD’lilere ilişkin önceki gün “Biz kimsenin DEAŞ (IŞİD) mensubunun oteli değiliz” açıklaması yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Hiç üzülmesinler, biz elimizdeki DEAŞ’lıları ister vatandaşlıktan çıkarsınlar ister çıkarmasınlar kendi ülkelerine göndeririz” diye konuştu.

Soylu, bir gazetecinin IŞİD üyesi Hollandalı iki kadının yakalanmasıyla ilgili gelişmeleri sorması üzerine şu anda hapishanelerde bin 200’e yakın IŞİD’cinin olduğunu ve Suriye’ye operasyonun ardından 287 IŞİD’cinin ele geçirildiğini söyledi.

‘Türkiye’nin elinde 20 IŞİD’ci Alman var’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Alman uyruklu yirmi IŞİD’linin ülkelerine gönderileceği yönündeki açıklaması Almanya’da geniş yankı yarattı. Stuttgarter Zeitung gazetesine konuşan Altun, Türk ordusunun Barış Pınarı Harekâtının başladığı 9 Ekim’den bu yana Alman uyruklu dört IŞİD mensubunu Suriye’de ele geçirdiğini, 16 Alman vatandaşının da halihazırda Türkiye’deki geri gönderme merkezlerinde tutulduğunu kaydetti. Türkiye’nin ağır bir yük taşıdığına işaret eden Altun, “Terörizmle mücadelede müttefiklerimizle tam işbirliğine ve aktif ortaklığa ihtiyacımız var” diye konuştu.

İngiltere ve Belçika’dan yanıt

Soylu’nun önceki gün yaptığı ‘Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz’ açıklamasına İngiltere ve Belçika’dan yanıt gelmişti. Euronews’e konuşan iki ülke yetkilileri, IŞİD mensupları konusundaki tutumlarının değişmediğini, en iyi çözümün örgüt üyelerinin bulundukları yerlerde yargılanması olduğunu açıklamıştı.

4 bini Avrupa vatandaşı

Avrupa ülkeleri, IŞİD’e katılmış vatandaşları ile ilgili ne tür bir yol izleyeceklerini aylardır tartışıyor. Son olarak 2013 yılında IŞİD’e katılmış iki Hollandalı kadın geçen hafta yardım istemek için Ankara’daki Hollanda Büyükelçiliğine başvurmuş, Hollanda’nın Fas vatandaşlığına da sahip olan iki kadını vatandaşlıktan çıkartma işlemlerini başlattığı ortaya çıkmıştı. Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı bir incelemeye göre Batı Avrupa ülkeleri vatandaşı olan yaklaşık dört bin kişi IŞİD’e katılmış, yaklaşık üçte biri aradan geçen zamanda yeniden ülkelerine dönmüştü.

Sınır illerinde alarm

IŞİD davalarında kamu yetkililerinin yargılanmaması ve Türkiye’de gözaltına alınan IŞİD’cilerin sınırdan nasıl giriş çıkış yaptığına yönelik bilinmezlik, Ankara’nın IŞİD’le mücadelesine dair soru işaretleri de yaratıyor. IŞİD’in 2013’ten 2016’ya kadar Türkiye’nin pek çok ilinde örgütlendiği biliniyor. Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa’da kendine taban bulan IŞİD, İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerde de yapılanmalara sahip.
Suriye’nin kuzeydoğusunda gerçekleştirilen harekâttan sonra, ABD ile Türkiye’nin anlaşması üzerine Suriye Demokratik Güçleri’nin elindeki Türkiye uyruklu IŞİD’ciler Urfa’ya getirilmeye başlandı. Türkiye’den ise bunların ne zaman nerede yargılanacağına ilişkin yapılmış resmi bir açıklama yok.