İngiltere, Brüksel'in kabuklu deniz ürünlerine ithalat yasağı koyması sonucu Avrupa’ya "su savaşları" ilan edebilir.

Avrupa, İngiltere’den deniz ürünü Londra, AB’den su satın almıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği’nin (AB) İngiltere’den ithal edilen kabuklu deniz ürünlerine uygulanan engeli kaldırmaması sonucu İngiltere de misilleme olarak Avrupa’dan ithal edilen maden suyu ve birkaç gıda ürününe kısıtlama getirmeyi planlıyor.

İngiltere merkezli yayın yapan Telegraph’ın haberine göre, üst düzey bir hükümet yetkilisi, maden suyu ve patates tohumu ihracatına kısıtlama uygulanabileceğini söyledi. Hükümetin üst düzey yetkilisi yaptığı açıklamada, Brüksel’e yapılan bu uyarıyı, "Onların hamleleri karşısında İngiltere’nin kendi adımlarını atması ve önlemlerini alması" olarak değerlendirdi. İngiltere basını ise bu misillemeyi "su savaşları" olarak kamuoyuyla paylaştı.

YASAKLAR KALICI

1 Ocak'tan bu yana AB, İngiliz balıkçıların "B Sınıfı" denen sularda yakalanan canlı istiridye, deniz tarağı ve midyenin satışını durdurdu. Taraflar arasındaki kriz, Avrupa Komisyonu'nun deniz ürünleri ihracatına getirilen yasağın "kalıcı" hale geleceğini açıklamasının ardından başladı.

Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı, yasaktan etkilenen balıkçılar ve kabuklu deniz ürünleri ihracatçılarına yardım etmek adına balıkçılara ayrılan 23 milyon sterlinlik destek paketinin bütçesini artıracağını duyurdu. Ancak İngiltere'de yaklaşık 12 bin kişinin istihdamını sağlayan sektörde balıkçılar, geleceklerinin belirsiz olduğu konusunda görüşlerini paylaştı.

***

ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜLEMEDİ

Brexit sonrası balıkçılık anlaşmazlığı, İskandinav komşuları da birbirine düşürdü. Avrupa Birliği üyesi olmayan Norveç'in sularını İngiltere ve AB'den gelen gemilere kapatma kararı alması sonucu zarar eden Danimarkalı balıkçılar, hükümetlerine seslenerek Norveçli balıkçıların da AB sularına girişlerinin engellenmesini istemişti. Oslo yönetimi, belirli kotalarda ayrı ayrı anlaşmaya varmadan önce Kuzey Denizi'nde paylaşılan balık stoğunun sürdürülebilir yönetimi için AB ve İngiltere ile yeni bir anlaşma istemişti.