Avrupa Konseyi’nde Kavala kararı görüşülecek

HABER MERKEZİ

Osman Kavala'nın tutukluğunun devam etmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını görmezden gelen Türkiye'ye yaptırımlar kapıda. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün toplanarak Kavala’nın tutukluluğunu görüşecek.

Bin 490 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu olan iş insanı Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına karşı 26 Kasım Cuma günkü duruşmasında da tahliye edilmedi. Duruşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerini sınır dışı etmekle tehdit ettiği geçen aydan sonra ilk duruşmaydı.


Türkiye 47 ulustan oluşan Avrupa Konseyi'nin bir üyesidir ve kendi ulusal anayasasına göre AİHM kararlarına uymakla yükümlü. Ancak Ankara, Kavala ve tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasıyla ilgili olanlar da dahil olmak üzere AİHM'nin bazı emirlerini görmezden geldi.
Avrupa Konseyi'ni oluşturan 47 ülkenin büyükelçilerinden oluşan Komite'nin Çarşamba günü Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" kararı alması, resmi kararın da hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor. AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri ​​arasında Strazburg'da toplanacak.

Avrupa Konseyi sözcüsü Andrew Cutting, Al Jazeera'ya komitenin kararlarının 3 Aralık'ta yayınlanmasının beklendiğini söyledi. Cutting, Bakanlar Komitesi'nin önce üçte iki çoğunlukla Türkiye'ye ihlal davası açmayı planladıklarına dair resmi bildirimde bulunmaya karar vermesi gerektiğini ve ardından davayı resmi olarak geri göndermek için ek bir üçte iki çoğunluk oyu gerektiğini söyledi.