Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye hakkında resmen ihlal süreci başlatıldığını duyurdu ve Ankara'ya konuyla ilgili cevap için 19 Ocak 2022'ye kadar zaman tanıdı.

Avrupa Konseyi, Türkiye'den Osman Kavala için 19 Ocak'a kadar görüş istedi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala'nın davasıyla ilgili Türkiye'den 19 Ocak'a kadar görüş belirtmesini istedi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, dün (2 Aralık) yaptığı oylamada AİHM’in kararına rağmen Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye için ihlal sürecini başlatma kararı vermişti. Kararın ardından Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Avrupa Konseyi'ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

Komite tarafından yapılan açıklamada, AİHM’in Türkiye’de yeterli kanıt bulunmamasına rağmen Kavala’nın tutuklu yargılandığına karar verdiğini hatırlattı. Kendilerinin geçmişte Kavala’nın serbest bırakılması talebiyle çağrı yaptığı 8 karar yayınladığı da anımsatıldı.

Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülkesinden 35 tanesinin ihlal süreci başlatılmasına destek verdiği belirtilmişti.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta Türkiye yargısından Kavala'nın 4 yıldır devam eden tutukluluğunun mahkumiyet olmaksızın uzatılması suretiyle tahliyesi aleyhine karar çıktı.

Çarşı davası ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından görülen 52 sanıklı davanın 26 Kasım'daki ikinci duruşmasında, Kavala’nın oy çokluğuyla tutukluğunun devamına kararı verildi.

Kararın ardından Avrupa Konseyi'nin icra organı Bakanlar Komitesi, dün (2 Aralık) oylamaya giderek Türkiye'ye karşı 'ihlal prosedürü' başlatma yönünde ara karar aldı. Konsey üyesi 47 ülkenin çoğu prosedür lehinde oy kullandı. Karara göre Ankara'ya AİHM'nin Kavala kararını nasıl uygulayacağını belirtmesi için 19 Ocak'a kadar süre verildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye'nin cevabının ardından Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye'yi toplu bir şekilde AİHM'ye şikayet etmek için ayrı bir karar almak için toplanacak. Bu yönde alınacak kararda da üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor. AİHM'nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Kavala'nın AİHM kararı uyarınca tahliye edilmesi halinde ihlal prosedüründen vazgeçilecek. Aksi takdirde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat'ta düzenleyeceği toplantıda Kavala'yı tekrar ele alıp ihlal prosedürü için AİHM'ye resmen başvuracak.

Öte yandan Türkiye, Avrupa Konseyi'nin ihlal süreci başlattığı Azerbaycan'dan sonra ikinci ülke oldu.