Avrupa Merkez Bankası, 24 yıllık tarihinde ilk kez politika faizini bir kerede 75 baz puan artırarak yüzde 1.25'e yükseltti.

Avrupa Merkez Bankası’ndan tarihi faiz artışı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 75 baz puanlık faiz artırımına gitti. Bu, bankanın tarihinde tek seferde yaptığı en büyük faiz artırımı oldu.

Avrupa Merkez Bankası küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizi olan ana refinansman oranını 75 baz puan artırarak yüzde 1.25'e çekti. Böylece 1998 yılında kurulan ECB tarihinde ilk kez 75 baz puanlık faiz artırımına gitmiş oldu.

ECB'den yapılan açıklamaya göre, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranı yüzde 0'dan yüzde 0,75'e, marjinal faiz oranı yüzde 0,75'ten yüzde 1,50'ye yükseltildi.

Banka, temmuz ayı toplantısında 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş ve yüzde 0 düzeyinde bulunan refinansman faizini yüzde 0,50'ye çıkarmıştı. Rekor düzeydeki faiz artırım kararı euro bölgesinde ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 9.1 ile tarihi zirvesine çıkmasının ardından geldi.

ECB'nin açıklamasında, faizlerde enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak seviyelere doğru önden yüklemeli adımlar atıldığı belirtildi.

FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

ECB Yönetim Konseyi toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Konsey gelecek birkaç toplantıda talebi düşürmek için faiz oranlarını daha da artırmayı bekliyor. Enflasyon bekleyişlerinde ısrarcı bir yukarı kayış riskine karşı tedbir alınmalı" denildi.

Konsey açıklamasında, gelecekteki politika faizi kararlarının verilere bağlı olmaya devam edeceği ve toplantıdan-toplantıya değerlendirme yaklaşımı izleneceği de vurgulandı.