Sınırda eylem yapan göçmen kadınlar Avrupa’ya ‘kapıları açın’ çağrısı yaptı. Yunanistan polisinin biber gazlı saldırısının kadınlar gününde de devam ettiğine dikkat çeken göçmen kadın Moteve “Avrupa’nın kadınlar günü hediyesi gaz bombası oldu” dedi

Avrupa’nın 8 Mart hediyesi gaz bombası oldu

Göçmenlerin, Avrupa’ya geçme umuduyla Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki bekleyişleri sürüyor. Kadın ve çocuklardan oluşan bir grup 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ellerinde Türkçe, İngilizce, Arapça, Yunanca dövizlerle tampon bölgede ‘kapıları açın’ eylemi yaptı. Burada İngilizce, “Avrupa lütfen kapıları aç” sloganları atan kadınlara, erkekler de “kadın ve çocuklarımızı koruyun” dövizleriyle destek verdi.

4 GÖÇMEN DAHA YARALANDI

Yunan polisi, sınırda bekleyen göçmenlere dün de plastik mermi, gaz bombası ve biber gazıyla müdahale etti. Alandaki göçmenler, nefes almakta güçlük çekerken, sert müdahalede 4 göçmen yaralandı. Edirne Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Yunan güvenlik güçlerinin sert müdahalelerinde bugüne kadar 3 göçmenin öldüğünü, binin üzerinde kişinin de yaralandığını söyledi.

ÇOCUKLAR NEFES ALAMIYOR

Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde eşi ve oğlu ile kurduğu çadırda günlerdir bekleyen Gazel Moteve, Kadınlar Günü’nü de Yunan asker ve polisinin şiddetini giderek artırdığı bölgede karşıladı. Zaman zaman şarkılar söyleyen Moteve, Yunanistan güvenlik güçlerinin attığı gaz fişeklerini göstererek, “Avrupa bize Kadınlar Günü hediyesi olarak bu gaz fişeklerini göndermişler. Bize bunu layık görmüşler, Avrupa’ya teşekkür ederiz. Bu kadarı da çok ağır oldu. Yardım etmek yerine böyle bir hediye göndermişler. Kadınlar ve çocuklar, gönderdikleri hediyeler yüzünden burada nefes alamıyorlar” dedi.

SINIRDA DOĞAN BEBEK ‘HAZZE’

Sınır Kapısı çevresinde bekleyen, Suriye’nin İdlib kentinden gelen Zeynep Alabut’un doğum sancısı tuttu. Edirne Sultan 1’inci Murat Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ve Hazze isminde kız bebek dünyaya getiren Zeynep Alabut’a Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından sahip çıkıldı.

avrupa-nin-8-mart-hediyesi-gaz-bombasi-oldu-698352-1.

‘TÜRKİYE ANLAŞMAYI İHLAL EDİYOR’

Yunanistan polisinin sert müdahaleleriyle gündemden düşmeyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis CNN’e açıklamalarda bulundu. Türkiye ile 2016 yılında bu yana süren göç anlaşmasının öldüğünü söyleyen Miçotakis, Türkiye’nin anlaşmayı ihlal ettiğini öne sürdü.

Avrupa’nın “Türkiye’nin şantajlarına boyun eğmeyeceğini” ifade eden Miçotakis, “Krizi büyüten biz değiliz, sınırlarımızı koruyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiyeyi sınırdaki olaylar hakkında yanlış haberler yaymakla suçlayan Yunan Başbakan, Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlerin İdlib’deki gelişmeler nedeniyle kaçan Suriyeliler olmadığını sözlerine ekledi.

8 Mart’a ilişkin programda konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Ey Yunanistan sen de kapılarını aç gitsinler Avrupa’nın diğer ülkelerine. Bizde hâlâ üç buçuk milyon mülteci var” dedi.